ÉVKÖZI 22. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mt 16, 21-27: Abban az időben Jézus többször felhívta tanítványai figyelmét arra, hogy neki Jeruzsálembe kell mennie, sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és az írástudóktól, megölik, de a harmadik napon feltámad a halálból. Erre Péter félrevonta őt, és óva intette: „Isten ments, Uram! Ez nem történhet veled!” Mire ő Péterhez fordult: „Távozz tőlem, sátán! Botránkoztatsz, mert nem az Isten ügyére van gondod, hanem az emberekére!” Azután így szólt tanítványaihoz: „Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét és kövessen. Mert mindaz, aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; és aki énértem elveszíti életét, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved? Mit is adhatna az ember cserébe saját lelkéért? Az Emberfia pedig el fog jönni Atyjának dicsőségében, angyalai kíséretében, és megfizet mindenkinek tettei szerint.”

HIRDETÉSEK:

Hétfőtől visszaáll templomunkban az a megszokott rend, hogy hétfőtől szombatig a reggeli szentmisék után 8 óráig csendes szentségimádást tartunk a kápolnában, illetve péntekenként egész nap, du. 5 óráig, az esti szentmise kezdetéig. Időpontot vállalni a kis asztalra kihelyezett lapon lehet, vagy plébániánk honlapján, online módon, itt: IDŐPONTFOGLALÁS . Ezeken az alkalmakon kívül vezetett szentségimást tart diakónusunk minden csütörtökön a du. 5 órai szentmise után, valamint dicsőítő, gitáros szentségimádás lesz a kápolnában minden hónap 1. és 3. hétfőjén a du. 5 órai szentmise után fél 7-ig.

A gyóntatás rendje templomunkban: hétfőtől szombatig minden nap a reggeli szentmise után 8 óráig; minden csütörtökön a du. 5 órai szentmise után; minden pénteken az esti szentmise előtt fél 5-től; valamint vasárnap a szentmisék alatt.

Az új tanévben ismét várjuk plébániai imacsoportokba mindazon felnőtt testvéreinket, akik szeretnének közösségben, együtt imádkozni. Az imacsoportok alkalmai minden hónap 1. és 3. hétfőjén lesznek az 5 órai szentmise, majd az azt követő gitáros dicsőítés után, fél 7-től. Az első alkalom holnap, szeptember 4-én, hétfőn este lesz. Szeretettel várjuk a már régebb óta működő csoportokat, valamint új érdeklődőket is. Új imacsoportot akkor tudunk indítani, amennyiben lesz megfelelő számú új jelentkező.

Az új tanévben szeretettel várjuk a testvérek jelentkezését különböző szolgálatokra:

 • A vasárnapi 9-es szentmiséken szeretnénk, ha ezentúl az áldozati adományokat a felajánláskor egy-egy család hozná fel az oltárhoz. Ehhez várjuk minden vasárnap egy család jelentkezését a sekrestyében, akik a következő vasárnapra vállalják a szolgálatot. 
 • Az „Agapé-csoportba” várjuk azok jelentkezését, akik szívesen segítenének a vasárnap 9 órai szentmisék utáni agapék előkészítésében, illetve utána az elpakolásban. Jelentkezni a sekrestyében vagy Földesi Eszternél lehet. Ez a szolgálat egy embernek vagy családnak havi 1 alkalmat jelent vasárnap reggel 8 órától.
 • Az újonnan megalakuló „felolvasói csoportba” várjuk azon felnőttek és fiatalok jelentkezését, akik szépen és jól tudnak olvasni és szívesen vállalkoznának egy-egy szentmisén, főképpen hétköznapokon az olvasmány vagy a hívek könyörgésének felolvasására. A jelentkezőknek egy felkészítő alkalmon kell részt venniük, és aki alkalmasnak bizonyul a szolgálatra, utána vállalhat felolvasást a szentmiséken. A szolgálatra jelentkezni a sekrestyében lehet.

Előre is hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét!

Az új tanévben ismét beindulnak közösségeink és plébániai hittancsoportjaink, melyekbe várjuk a jelentkezőket. A csoportok pontos beosztása megtalálható a kihelyezett szórólapokon, a hirdetőtáblákon, valamint plébániánk honlapján, itt: KÖZÖSSÉGEK

 • Ismét lesz heti hittanóra ovisoknak és 1. osztályosoknak Ági néni vezetésével keddenként du. 5 órától. Az első alkalom szept. 19-én kedden du. 5 órakor lesz.
 • Az elsőáldozásra készülő 3. és 4. osztályos gyermekeknek ebben a tanévben is egyéves felkészülést tart Doma atya, de idén két csoportban: hétfőnként és csütörtökönként is lesz egy csoport. Az első alkalom pár hét múlva lesz csak, erről Doma atya értesíti majd azokat, akik jelentkeztek. Az elsőáldozás 2024 tavaszán lesz.
 • Idén bérmálkozási felkészítőt nem indítunk fiataloknak, hanem majd csak jövőre, 2024-ben. Aki középiskolásként a jövő tanévben szeretne majd készülni a bérmálkozásra, azt most arra bíztatjuk, hogy addig csatlakozzon a Doma atya által vezetett ifjúsági csoportokba.  
 • Az általános iskolás gyerekeket a ministráns csapatba, illetve a cserkészetbe várjuk. A korosztály szerint bontott ministránsgyűlések péntekenként lesznek az esti szentmise után ¾ 6-tól 7 óráig. Az új jelentkezőket is ekkorra várjuk. A cserkészcsapat új őrseibe most a 2. osztályt kezdő fiúknak és lányoknak lehet jelentkezni itt: https://tinyurl.com/cserkesz További információk a cserkészetről: CSERKÉSZEK
 • A középiskolás, egyetemista, illetve idősebb fiatalok részére több ifjúsági csoport is működik már plébániánkon, de ebben a tanévben Doma atya új ifi közösséget is indít 8. és 9. osztályos fiatalok részére. Kérjük az újonnan csatlakozni vágyó fiatalokat, hogy Doma atyánál, illetve Imre atyánál érdeklődjenek a részletekről és a pontos csoportbeosztásról, illetve náluk jelentkezzenek! 
 • Az idei tanévben is lesz felnőtt hittan, melyre Imre atya szeretettel várja a 18 évnél idősebb felnőtteket. Az alkalmak – a tavalyi évhez hasonlóan – keddenként lesznek az esti szentmise után ¾ 6-tól 7 óráig. Az első alkalom szeptember 5-én, kedden lesz.    
 • Imre atya várja azon felnőtt testvérek jelentkezését, akik érdeklődnek a katolikus hit és egyház iránt, és szeretnék azt megismerni, illetve szeretnének megkeresztelkedni, bérmálkozni és elsőáldozók lenni. Amennyiben többen is jelentkeznek, csoport indul majd számukra az új tanévben. Ha valakinek van olyan ismerőse, aki még nem jár közénk, de érdekelné egy ilyen lehetőség, bátran szóljunk neki erről a csoportról.
 • Felnőttek számára több közösség és kisebb imacsoport is működik plébániánkon, melyekhez lehet csatlakozni. Most a héten is lesz már pl. összejövetele a Kályhaklubnak, vagyis plébániánk baba-mama klubjának, illetve énekpróbája a Szent Gellért Gitáros Énekkarnak, valamint a klasszikus műveket éneklő Carmine Celebrat kórusnak. Ők is várják a kórusban énekelni vágyó új tagokat.

Képviselőtestületi ülést tartunk a plébánián szeptember 11-én, hétfőn este 6 órától. Minden tagot szeretettel hívunk és várunk!

Szeretettel köszöntjük plébániánkon Piukovics Dániel diakónust, aki a papságra készülése során ebben a tanévben plébániánkon tölti diakónusi gyakorlati évét. Fogadjuk őt szeretettel és imádkozzunk érte!


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

TAKI:

Az aktuális rejtvény a következő vasárnapi 9-es szentmisére, amit a gyerekek a mise kezdete előtt dobhatnak be a szentély előtt kihelyezett dobozba: TAKI

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy Újbuda Önkormányzata fizetős parkolási zónát alakított ki a környékünkön, mely érinti a templom előtti és a környező utcákban található parkolóhelyeket is. Így mindenki, aki hétköznap reggel 8 és este 6 óra között gépjárművel érkezik temetőnkbe, templomunkba vagy a plébániához, az parkolási díjat kell, hogy fizessen. Ne feledkezzünk meg róla! Fontos tudni, hogy az új parkolási rend augusztus 31-ig csak tesztüzemben működik, így nyár végéig még az új területeken nem fognak pótdíjazni. Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései