ÉVKÖZI 21. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mt 16, 13-20: Abban az időben, amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?” Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.” Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti, kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.” Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy Simon, Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is. Akkor lelkére kötötte a tanítványoknak, el ne mondják senkinek, hogy ő a Messiás.

HIRDETÉSEK:

Most péntektől ismét lesznek egésznapos szentségimádások a szentségi kápolnában péntekenként a reggeli szentmise végétől du. 5 óráig, az esti szentmise kezdetéig. Ehhez az szükséges, hogy minden időpontra (mostantól egyórás beosztással) legyen legalább egy valaki, aki biztosan vállal szentségimádást. Időpontot vállalni és feliratkozni a templom bejáratánál levő kis asztalra kihelyezett lapon lehet, vagy plébániánk honlapján, online módon, itt: IDŐPONTFOGLALÁS

A héten elsőpéntek lesz. Gyóntatás lesz a reggeli szentmise után, az esti szentmise előtt fél 5-től, valamint az esti szentmise alatt is. Este 8-tól 9-ig elsőpénteki közösségi, vezetett szentségimádás lesz a kápolnában az őrmezői közösség közreműködésével. Erre, attól függetlenül, hogy az alkalmat plébániánk egy konkrét közössége vezeti, természetesen mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Jövő vasárnap, szeptember 3-án 9 órakor tartjuk templomunkban az ünnepélyes Szentlélek-hívó tanévnyitó szentmisét. Erre a szentmisére szeretettel hívjuk és várjuk plébániánk minden hitoktatóját és közösségvezetőjét, akik a szentmise keretében ünnepélyes áldásban részesülnek majd. Ebben a szentmisében fog megalakulni plébániánk új, saját cserkészcsapata, az 1049-es Márton Áron Cserkészcsapat, melynek az első parancsnoka Gerő Emese lesz. A szentmise után a templomkertben folytatódik majd az új csapat alakulása, miközben (jó idő esetén) szintén a templomkertben agapét is tartunk. Szeretettel invitálunk mindenkit!

Szeptember 3-án a 9 órai Veni Sancte szentmise gitáros lesz. A kórus vezetői szeretettel hívják és várják a kórusba az új tagokat: énekelni szerető, és/vagy hangszeren játszó gyermekeket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt, akik vállalják, hogy részt vesznek a kórus próbáin is. A kórus minden hónap 3. vasárnapján fog énekelni és zenélni a 9-es szentmisén. Jelentkezni személyesen Börcsök Árpád diakónusnál lehet ([email protected]), vagy a plébániai irodában vagy a központi e-mail címünkön: [email protected]

Szintén már most lehet jelentkezni a 2. osztályt kezdő fiúknak és lányoknak az új cserkészcsapat szeptemberben induló őrseibe, itt: https://tinyurl.com/cserkesz További információk a cserkészetről: CSERKÉSZEK

Szeptember 4-e hétfőtől ismét visszaáll templomunkban az a megszokott rend, hogy hétfőtől szombatig a reggeli szentmisék után 8 óráig csendes szentségimádás lesz a kápolnában, valamint alatta gyónási lehetőség. Ezeken az időpontokon kívül gyóntatás lesz minden csütörtökön a du. 5 órai szentmise után, minden pénteken az esti szentmise előtt fél 5-től, valamint vasárnap a szentmisék alatt.

Az új tanévben ismét várjuk plébániai imacsoportokba mindazon felnőtt testvéreinket, akik szeretnének közösségben, együtt imádkozni. Az imacsoportok alkalmai minden hónap 1. és 3. hétfőjén lesznek az 5 órai szentmise, majd az azt követő gitáros dicsőítés után, fél 7-től. Az első alkalom szeptember 4-én, hétfőn este lesz. Szeretettel várjuk a már régebb óta működő csoportokat, valamint új érdeklődőket is. Új imacsoportot akkor tudunk indítani, amennyiben lesz megfelelő számú új jelentkező.

Az új tanévben szeretettel várjuk a testvérek jelentkezését különböző szolgálatokra:

  • A vasárnapi 9-es szentmiséken szeretnénk, ha ezentúl az áldozati adományokat a felajánláskor egy-egy család hozná fel az oltárhoz. Ehhez várjuk minden vasárnap egy család jelentkezését a sekrestyében, akik a következő vasárnapra vállalják a szolgálatot. 
  • Az „Agapé-csoportba” várjuk azok jelentkezését, akik szívesen segítenének a vasárnap 9 órai szentmisék utáni agapék előkészítésében, illetve utána az elpakolásban. Jelentkezni a sekrestyében vagy Földesi Eszternél lehet. Ez a szolgálat egy embernek vagy családnak havi 1 alkalmat jelent vasárnap reggel 8 órától.
  • Az újonnan megalakuló „felolvasói csoportba” várjuk azon felnőttek és fiatalok jelentkezését, akik szépen és jól tudnak olvasni és szívesen vállalkoznának egy-egy szentmisén, főképpen hétköznapokon az olvasmány vagy a hívek könyörgésének felolvasására. A jelentkezőknek egy felkészítő alkalmon kell részt venniük, és aki alkalmasnak bizonyul a szolgálatra, utána vállalhat felolvasást a szentmiséken. A szolgálatra jelentkezni a sekrestyében lehet.

Előre is hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét!

Az új tanévben ismét beindulnak közösségeink és plébániai hittancsoportjaink, melyekbe várjuk a jelentkezőket.

  • Ismét lesz heti hittanóra ovisoknak és 1. osztályosoknak Ági néni vezetésével keddenként du. 5 órától. Az első alkalom szept. 19-én kedden du. 5 órakor lesz.
  • Az elsőáldozásra készülő 3. és 4. osztályos gyermekeknek ebben a tanévben is egyéves felkészülést tart Doma atya, de idén két csoportban: hétfőnként és csütörtökönként is lesz egy csoport. Az első alkalom pár hét múlva lesz csak, erről Doma atya értesíti majd azokat, akik jelentkeztek. Az elsőáldozás 2024 tavaszán lesz.
  • Idén bérmálkozási felkészítőt nem indítunk fiataloknak, hanem majd csak jövőre, 2024-ben. Aki középiskolásként a jövő tanévben szeretne majd készülni a bérmálkozásra, azt most arra bíztatjuk, hogy addig csatlakozzon a Doma atya által vezetett ifjúsági csoportokba.  
  • Az általános iskolás gyerekeket a ministráns csapatba, illetve a cserkészetbe várjuk. A korosztály szerint bontott ministránsgyűlések péntekenként lesznek az esti szentmise után ¾ 6-tól 7 óráig. Az új jelentkezőket is ekkorra várjuk. A cserkészcsapat új őrseibe most a 2. osztályt kezdő fiúknak és lányoknak lehet jelentkezni a tinyurl.com/cserkesz oldalon.
  • A középiskolás, egyetemista, illetve idősebb fiatalok részére több ifjúsági csoport is működik plébániánkon, kérjük az újonnan érdeklődő fiatalokat, hogy Doma atyánál, illetve Imre atyánál jelentkezzenek!
  • Az idei tanévben is lesz felnőtt hittan, melyre Imre atya szeretettel várja a 18 évnél idősebb felnőtteket. Az alkalmak – a tavalyi évhez hasonlóan – keddenként lesznek az esti szentmise után ¾ 6-tól 7 óráig. Az első alkalom szeptember 5-én, kedden lesz.    
  • Imre atya várja azon felnőtt testvérek jelentkezését, akik érdeklődnek a katolikus hit és egyház iránt, és szeretnék azt megismerni, illetve szeretnének megkeresztelkedni, bérmálkozni és elsőáldozók lenni. Amennyiben többen is jelentkeznek, csoport indul majd számukra az új tanévben. Ha valakinek van olyan ismerőse, aki még nem jár közénk, de érdekelné egy ilyen lehetőség, bátran szóljunk neki erről a csoportról.
  • Felnőttek számára több közösség és kisebb imacsoport is működik plébániánkon, melyekhez lehet csatlakozni. Ezekről jövő hétvégén adunk majd bővebb információt.

A templomunkban hosszú évek óta rendszeresen szolgáló, komoly egyházi műveket éneklő Carmine Celebrat Kórus most hétfőtől ismét megkezdi a próbák tartását, amik minden hétfőn és csütörtökön lesznek este 6-tól ½ 9-ig az altemplomi Boldog Özséb teremben. A kórus szeretettel várja az énekelni vágyó új tagokat!


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy Újbuda Önkormányzata fizetős parkolási zónát alakított ki a környékünkön, mely érinti a templom előtti és a környező utcákban található parkolóhelyeket is. Így mindenki, aki hétköznap reggel 8 és este 6 óra között gépjárművel érkezik temetőnkbe, templomunkba vagy a plébániához, az parkolási díjat kell, hogy fizessen. Ne feledkezzünk meg róla! Fontos tudni, hogy az új parkolási rend augusztus 31-ig csak tesztüzemben működik, így nyár végéig még az új területeken nem fognak pótdíjazni. Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései