SZENT ISTVÁN KIRÁLY, MAGYARORSZÁG FŐVÉDŐSZENTJE

EVANGÉLIUM:

Mt 7, 24-29: Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: „Mindaz, aki meghallgatja szavaimat és szerintük cselekszik, ahhoz az okos emberhez hasonlít, aki a házát sziklára építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de az nem dőlt össze, mert sziklára épült. Aki viszont hallgatja szavaimat, de nem követi azokat, ahhoz az ostoba emberhez hasonlít, aki a házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, nekizúdult a háznak, az összedőlt, és nagy romhalmaz lett belőle. Ezzel Jézus befejezte beszédét. A nép elragadtatással hallgatta tanítását, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.

HIRDETÉSEK:

Ma augusztus 20-a, Szent István király főünnepe van. Bíztatjuk a kedves testvéreket, hogy ha tehetik, vegyenek részt a Szent István Bazilika előtti téren du. 5 órakor kezdődő ünnepi szentmisén és a Szent Jobb Körmeneten. Templomunkban vasárnapi miserendet tartunk: 9-kor, 11-kor és este 6 órakor vannak a szentmisék. A 11 órai szentmise után szoborkertünkben megkoszorúzzuk első szent királyunk szobrát.

Jövő vasárnap, augusztus 27-én a Mária Rádió templomunkból fogja közvetíteni a 9-es szentmisét.

Szeptember 1. péntektől ismét egésznapos szentségimádásokat tartunk minden pénteken a szentségi kápolnában a reggeli szentmise végétől az esti szentmise kezdetéig, amennyiben előtte levő nap estig minden időpontra vállal legalább egy valaki szentségimádást. Már most lehet időpontot vállalni szeptember 1-jére a templom főbejáratánál levő kis asztalra kihelyezett lapon, vagy online módon, itt: IDŐPONTFOGLALÁS

Előre hirdetjük, hogy templomunkban az ünnepélyes Szentlélek-hívó tanévnyitó szentmisét két hét múlva, szeptember 3-án vasárnap 9 órakor tartjuk. Erre a szentmisére szeretettel hívjuk és várjuk plébániánk minden hitoktatóját és közösségvezetőjét, akik a szentmise keretében ünnepélyes áldásban részesülnek majd. Idén még különlegesebb lesz az alkalom, mivel ebben a szentmisében fog megalakulni plébániánk új, saját cserkészcsapata, az 1049-es Márton Áron Cserkészcsapat, melynek az első parancsnoka Gerő Emese lesz.  A szentmise után agapé lesz, az időjárás függvényében a templomkertben vagy a nagyteremben. Plébániánk közösségeinek, valamint az új tanévben induló hittancsoportoknak a beosztását a jövő hétvégén hirdetjük majd.

Szeptember 3-án a 9 órai Veni Sancte szentmise gitáros lesz. A kórus vezetői szeretettel hívják és várják a kórusba az új tagokat: énekelni szerető, és/vagy hangszeren játszó gyermekeket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt, akik vállalják, hogy részt vesznek a kórus próbáin is. A kórus minden hónap 3. vasárnapján fog énekelni és zenélni a 9-es szentmisén. Jelentkezni személyesen Börcsök Árpád diakónusnál lehet ([email protected]), vagy a plébániai irodában vagy a központi e-mail címünkön: [email protected]

Szintén már most lehet jelentkezni a 2. osztályt kezdő fiúknak és lányoknak az új cserkészcsapat szeptemberben induló őrseibe, itt: https://tinyurl.com/cserkesz További információk a cserkészetről: CSERKÉSZEK

Az oltárszolgálatban részt venni, vagyis ministrálni vágyó általános iskolás gyerekek jelentkezését is várjuk a sekrestyében, vagy személyesen Doma atyánál, illetve Nyiri Gellértnél. A ministráns csapatban való részvétel közösséget is jelent, melynek összejövetelei – a már megszokott módon – péntekenként lesznek az esti szentmise után, ¾ 6-tól 7 óráig. A ministránsoknak tanévnyitó kirándulást szervezünk szeptember 1-je péntek délutántól 2-a szombat estig Balatonföldváron. Szeretettel hívunk minden régi és most jelentkező ministránst. További részletek a ministráns csoportban lesznek majd megosztva.

Az új tanévben ismét várjuk plébániai imacsoportokba mindazon felnőtt testvéreinket, akik szeretnének közösségben, együtt imádkozni. Az imacsoportok alkalmai minden hónap 1. és 3. hétfőjén lesznek az 5 órai szentmise, majd az azt követő gitáros dicsőítés után, fél 7-től. Az első alkalom szeptember 4-én, hétfőn este lesz. Szeretettel várjuk a már régebb óta működő csoportokat, valamint új érdeklődőket is. Új imacsoportot akkor tudunk indítani, amennyiben lesz megfelelő számú új jelentkező.

Imre atya várja azon felnőtt testvérek jelentkezését, akik érdeklődnek a katolikus hit és egyház iránt, és szeretnék azt megismerni, illetve szeretnének megkeresztelkedni, bérmálkozni és elsőáldozók lenni. Amennyiben többen is jelentkeznek, csoport indul majd számukra az új tanévben. Ha valakinek van olyan ismerőse, aki még nem jár közénk, de érdekelné egy ilyen lehetőség, bátran szóljunk neki erről a csoportról. Jelentkezni lehet a központi e-mail címünkön ([email protected]), vagy a sekrestyébe, vagy személyesen Imre atyánál.

Az új tanévben szeretnénk, ha még többen bekapcsolódhatnának a különböző szolgálatokba is:

  • Várjuk azok jelentkezését, akik szívesen segítenének a vasárnap 9 órai szentmisék utáni agapék előkészítésében, illetve utána az elpakolásban. Jelentkezni a sekrestyében vagy Földesi Eszternél lehet. Ez a szolgálat egy embernek vagy családnak havi 1 alkalmat jelent vasárnap reggel 8 órától.
  • Szeretnénk elindítani „felolvasói szolgálatot”: várjuk azon felnőttek és fiatalok jelentkezését, akik szépen és jól tudnak olvasni és szívesen vállalkoznának egy-egy szentmisén az olvasmány vagy a hívek könyörgésének felolvasására. A jelentkezőknek egy felkészítő alkalmon kell részt venniük, és aki alkalmasnak bizonyul a szolgálatra, utána vállalhat felolvasást a szentmiséken. A szolgálatra jelentkezni a sekrestyében lehet.

Előre is hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét!


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy Újbuda Önkormányzata fizetős parkolási zónát alakított ki a környékünkön, mely érinti a templom előtti és a környező utcákban található parkolóhelyeket is. Így mindenki, aki hétköznap reggel 8 és este 6 óra között gépjárművel érkezik temetőnkbe, templomunkba vagy a plébániához, az parkolási díjat kell, hogy fizessen. Ne feledkezzünk meg róla! Fontos tudni, hogy az új parkolási rend augusztus 31-ig csak tesztüzemben működik, így nyár végéig még az új területeken nem fognak pótdíjazni. Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései