„Kiút” lelkigondozói szolgálat

Templomunkban Krisztus-központú keresztény lelkigondozói szolgálat működik Riszterer Zsuzsannával azok számára, akik vágynak egy meghitt, bensőséges beszélgetésre. A szolgálat, amely felekezettől függetlenül mindenki számára nyitott, adományokból tartja fenn magát, ezért – hogy mindenki számára elérhető maradjon – kérjük, hogy aki teheti, adományával járuljon hozzá a szolgálat további működéséhez. Adományt a “KIÚT Lelkigondozó szolgálat támogatása” címen, a 11773119 – 09350106 számlaszámra tudunk fogadni. Köszönjük szépen!

“A Szentlélek az, aki felébreszti a tökéletes válasz vágyát;  Ő irányítja e vágy növekedését, érlelve a pozitív választ és támogatva hűséges megvalósítását; Ő alakítja a meghívottak lelkét, amikor a tiszta, szegény és engedelmes Krisztushoz hasonlóvá formálja és ösztökéli, hogy elsajátítsa az Ő küldetését.” (Szent II. János Pál pápa)

Mi a szolgálat “menetrendje”?

A telefonos vagy személyes kapcsolatfelvételt időpontegyeztetés követi, ezután a templom könyvtárszobájában történik a találkozás a megbeszélt időpontban. A beszélgetést imádkozás és az első alkalommal ismerkedés előzi meg. Egy alkalom 90 perces és változóan, hetenként, kéthetenként, illetve havonta történik.

A beszélgetésekre időpont egyeztetés szükséges.
Telefon: 06-20/374-9019

BŐVEBBEN A SZOLGÁLATRÓL:

„NEM ÉRTEM magamat, MIÉRT nem teszem azt, amiről tudom, hogy tennem kellene?!”

Mikor sodorva érzed magad és úgy érzed, nincs már erőd. Mikor nem értjük a miérteket: Miért történik pont ez velem? Miért haragszik rám? Miért halt meg? Miért lettem beteg? Miért élek? Miért így élek? Miért engedi ezt Isten? Hogy bírjam ki így tovább? stb. Tudod, hogy boldogtalan vagy a kapcsolatodban és már semmi sem szól a kapcsolat mellett, de nem érted magadat sem, hogy miért nem lépsz ki belőle… Sorolhatnám a helyzeteket, amiket nem lépnek meg az emberek, miközben önmaguknak sem tudnak értelmes és jogos magyarázatot említeni, ami miatt inkább bennragadnak egy toporgásban, egy nem működő, álló szituációban.
Mi kell ahhoz, hogy elindulj?

Esernyo-1280x853.jpg

Vajon mi hozná meg az áttörést, az érvet, a motivációt, a prioritást, a kényszert, hogy mozdulj meg magadért, és mi az, ami visszatart? – Amikor azt tapasztaljuk, hogy a válaszok nem jönnek, de a látásunk beszűkül, és a válaszokat egymagunk nem találjuk. Ilyenkor egy „segítő beszélgetés” jól jöhet! 
Segítek abban, hogy megértsd az életedben a MIÉRT-eket. Segítek, ha esetleg visszatérő „nem-vagyok-elég”, „NEM VAGYOK ELÉG JÓ” üzenetekkel küzdesz.

  • mi a köze a gyermekkorodnak az önismerethez?
  • másoknak hogyan sikerül?
  • miért torpansz meg a cél előtt?
  • miért esel mindig ugyanabba a gödörbe?
  • miért talált rád a kiégés?
  • „Nem vagyok elég jó anya / apa / társ / gyermek /  nagyszülő..stb! ”
  • „Bármennyire igyekszem, nem vagyok elég! Nem bírom tovább!”

Amikor elhisszük ezeket a gondolatainkat – hiszen vedd észre, hogy ezek mindössze gondolatok, nem az objektív valóság! –, akkor olyan úton járunk, ahol a szeretet és annak a megélése, hogy tartozunk valahová, úgy hiányoznak, mint a víz a sivatag közepén. És ettől kutyául szenvedünk. Mutassak egy oázist ebben a sivatagban? Sőt, olyan utat, KIÚT -at, ami nem a sivatagon, hanem a szereteten és az összetartozáson vezet át?
Hogy hogyan történik ez valójában? Hogy milyen is a segítő beszélgetés?

FB_IMG_1562023696804 (2).jpg

Talán a legjobban egy történettel tudnám szemléltetni, az emmauszi tanítványok élményén keresztül: Lukács evangélium 24. fejezet
Annak ellenére, hogy az asszonyok hírül vitték a tanítványoknak, hogy Jézus feltámadt, ők mégis el vannak keseredve, hazafelé tartanak Emmauszba. Úgy érzik összedőlt bennük minden. Elhagyják Jeruzsálemet. Hátat akarnak fordítani mindannak, ami addig történt. Össze vannak zavarodva: látták, amint elítélték Mesterüket, hallották, hogy az asszonyok látták az üres sírt, ellenben a tanítványok a sírhoz érve nem találtak semmit. Most mi történt? Ez rémisztő! Miért így lett vége? Miért? Miért? – zakatol bennük! Jézus azonban az útjukon zarándoktársként melléjük szegődik. Nem hagyja őket magukra ebben a folyamatban. Csendesen meghallgatva kíséri őket egy ideig…. Az úton levés a segítő beszélgetés egyik szimbóluma, ahol együtt járunk azért, hogy letisztuljon bennünk valami, és megtaláljuk a „Miértek” helyett a „Hogyan tovább?” válaszainkat.

VAN MÁS ÚT  – Van kiút!

Jézus melléjük szegődik az úton, érdeklődik, kérdéseket tesz fel, segíti, hogy kifejezzék gyötrődésüket, fájdalmukat, elkeseredésüket és vívódásukat. Nem arrogáns, nem fojtja beléjük a szót, hanem hallgat. Milyen jó, amikor az Úr Jézushoz hasonlóan mi is ilyen alázatosan és tiszteletteljesen tudunk egymáshoz szegődni. Jézus kísérése nagyon finom és szelíd. Elfogadja, hogy nem ismerik fel őt, és elfogadja, hogy a fejéhez vágják: „Hol élsz? Nem tudod, hogy mi történt?” Jézus tiszteletben tartja az idejüket, a ritmusukat, hogy elkísérhesse őket szívük megtérésének folyamatában. Jézus társul szegődik anélkül, hogy azzal kérkedne, hogy neki már megvannak a válaszai. Azt akarja, hogy a tanítványok kimondják, ami fáj, kimondják, ami ott motoszkál bennük és amire igazából szükségük lenne. És aztán lesz egy pillanat, amikor felnyílik a szemük! Életünk története nem más, mint kríziseink története. Tapasztalatom szerint a lelki folyamatok felismerése, kezelése elhanyagolt terület, mivel az iskolában nem tanuljuk meg, mihez kezdjünk az érzelmeinkkel. Kulcsfontosságú, hogy „élő” és valóságos kapcsolatban álljunk önmagunkkal, csak akkor válhatunk képessé arra, hogy a megprobáltatásaink ellenére is  „talpon maradjunk”. Az életben felmerülő problémákra a tudatosságon kívül a mélyebb lelki erőforrásaink megláttatásával is dolgozunk, melyek segítségével olyan problémákat is kezelni tudunk, amelyekre a racionális oldalunk már nem képes. 
A segítő beszélgetésben szeretnék én is, azzal az alázattal és szelídséggel, amit a fenti példában Jézustól tanultam, társadul szegődni és kísérni.

Miben segíthetünk linkkel a kép alatt .jpg

Tanácsadó beszélgetés

Ha kérdéseid vannak, szívesen tájékozódnál, mielőtt valakivel elkezdesz egy folyamatot, vagy úgy érzed, még nem tudod pontosan megfogalmazni, miben is kérsz segítséget, csak nagyon nyomaszt valami, akkor lehetőséged van tanácsadó beszélgetést kérni. Az egy, maximum két tanácsadó beszélgetés alatt segítünk pontosabban megfogalmazni, miben szeretnél változást, és megbeszéljük, ehhez milyen módszer (egyéni vagy csoportos) lenne megfelelő. A KIÚT Lelkigondozói Szolgálaton kívül is igyekszem szükség esetén szakembereket ajánlani. A telefonos vagy személyes kapcsolatfelvételt időpontegyeztetés követi, ezután a könyvtárszobában történik a találkozás a megbeszélt időpontban. Ez a pár alkalom 120 perc általában.

Lelki segítő beszélgetés

A KIÚT-ban felekezettől függetlenül bármely hitéleti krízis idején, vagy az istenkapcsolat és az imaélet elmélyítésének vágyával kérhetsz lelki kísérést. A keresztény lelkivezetés egy olyan hosszabb távú kapcsolat, amelyben hívő emberként melléd szegülünk és istenkapcsolatod alakulását kísérjük, hogy ezáltal jobban ráláss Istennel való kapcsolatodra és megértsd, mit mond neked, illetve képes légy valóra váltani mindazt, ami e személyes kapcsolatból következik. A telefonos vagy személyes kapcsolatfelvételt időpontegyeztetés követi, ezután a könyvtárszobában történik a találkozás a megbeszélt időpontban. Egy alkalom 90 perces és változóan, hetenként, kéthetenként, illetve havonta történik a találkozás.


KIÚT –  Lelkigondozói Szolgálat

Riszterer Zsuzsanna
[email protected]
+36 20 374-9019
Helyszín: 1115 Budapest, Bartók Béla út 149, a templom könyvtárszobája.

Szakmai háttér: keresztény lelkigondozó traumatizált emberekkel, mentor, fókusz kísérő, missziológus, hitoktató, egyéni- és párkapcsolati coach, liturgikus munkatárs, óvónő