Elsőáldozás

Az Oltáriszentség, vagyis Jézus értünk adott teste és vére, katolikus hitünk legcsodálatosabb titka és keresztény életünk legnagyobb ajándéka. A gyakorló katolikus emberek – ha nincs halálos bűnük – rendszeresen, minden szentmisében részesülhetnek ebben az ajándékban, vagyis áldozhatnak. Aki életében először veszi magához az Oltáriszentséget, vagyis járul szentáldozáshoz, azt nevezzük elsőáldozónak.

Gyermekek elsőáldozása: Elsőáldozó az a megkeresztelt, legalább 3. osztályos gyermek lehet, aki jár a plébániánkon meghirdetett és tartott heti rendszerességű elsőáldozói hittanra és részt vesz vasárnapi szentmiséken. Ehhez a szülők beleegyezése és támogatása is kell.
Az idei tanévben (2023/2024) az elsőáldozói hittant Doma atya tartja két csoportban: hétfőnként 17:00-tól 18:00-ig, illetve csütörtökönként 16:00-tól 17:00. Jelentkezni a plébániai irodában vagy a templom sekrestyéjében lehet, illetve e-mailen: [email protected]

Fiatalok elsőáldozása (14-18 éves korig): Aki ebben a korban szeretne elsőáldozáshoz járulni, annak bérmálkozási felkészítésen kell részt vennie, s ő az ünnepélyes bérmálási szentmisében elsőáldozáshoz is járul.

Felnőttek elsőáldozása (18 éves kor felett): Az elsőáldozásra való felkészítés az ún. katekumen csoportban, vagy személyre szabottan történik. Ennek időtartama változó, mert alapvetően a jelentkező lelki érettségétől, hitben való jártasságától függ. Az elsőáldozás ünnepélyes szentmisében történik, melynek során a jelölt a többi még elmaradt beavató szentségben is részesül.

Elsőáldozás 2020