A kelenföldi Szent Gellért-templom

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 149.
A templom nyitvatartása: a szentmisék és egyéb liturgikus programok alatt.

A templom búcsúnapja: szeptember 24-e, a templom védőszentjének, Szent Gellért vértanú püspöknek az emléknapja.
A kisbúcsú, vagyis a templom felszentelésének a napja: november 20-a.

Szentségimádási napok: május 4. és július 26.

A plébánián 1930-tól van anyakönyvezés, a korábbi anyakönyvi bejegyzések a tabáni és a szentimrevárosi plébánián találhatók.

A templomot az altemplomi urnatemetővel együtt Kiss András Ybl-díjas építész tervezte. A templom zárt, belső tere az oldaltermek megnyitásával bővíthető, zsúfoltság nélkül 1500 embert is képes befogadni. A templom mellett különálló harangtorony áll, a templomkertben pedig az Árpád-házi szentek szoborkertje tekinthető meg Varga Imre szobrászművész alkotásaival. Itt látható Szent István király, Szent László király, Szent Imre herceg, Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint Árpád-házi Szent Margit bronzból készült mellszobra.


A templomban Meszlényi János monumentális alkotása, a keresztre feszített Krisztus alakja látható, aki kitárt karokkal mindent átölel, mindenkihez odahajlik és befogad szeretetközösségébe. A keresztre feszített Krisztus mellet Szűz Mária és Szent János apostol alakja látható.
A négy színes ablak az égtáj–szentség–motívum–színek egységét jeleníti meg. Az ablakokat Pattantyús Gergely iparművész készítette. A templom oromzatán Varga Imre alkotása, a plébánia védőszentjének, Szent Gellért püspöknek vértanúságát ábrázoló szobra helyezkedik el. Az alkotás egyrészt emlékeztet a hősiesség, az életet feláldozó szeretet nagyságára, másrészt pedig arra, hogy a látszólagos emberi kudarcok, a legnagyobb emberi elesettség mögött is ott van egy másik világ, s Isten az ő angyalával a saját világába emel be minket. A templom előtt láthatjuk a II. Szilveszter pápát ábrázoló szobrot is.

dsc_4975_landscape

Harangok: A Szent Gellért Plébániának négy harangja van: három a harangtoronyban, egy pedig a kálváriánál.

  • Nagyharang: 3580 kg-os, c1 alaphangú, Böhler öntötte 1931-ben Kapfenbergben.
  • Középharang: 2270 kg-os, e1 alaphangú, Böhler öntötte 1931-ben Kapfenbergben.
  • Kisharang: 1320 kg-os, fisz1 / gesz1 alaphangú, Böhler öntötte 1931-ben Kapfenbergben.
  • Szent Imre Herceg lélekharang: 200 kg-os, C2 alaphangú, Szlezák László öntötte Budapesten 1931-ben.

Temető: A templom alatt elhelyezkedő altemplomban, a hozzá kapcsolódó Szent Sír Urnatemetőben és a templomkertben levő külső keresztúton is vannak megváltható urnafülkék, valamint a Szent Sír Urnatemetőben osszárium is található a szórásos temetések végzéséhez. A temető a templomtól független bejáraton keresztül az év minden napján látogatható reggel 8 és este 6 óra között. A Szent Sír Urnatemetőbe (és azon keresztül az altemplomba) lift segítségével a mozgássérültek is le tudnak jutni.

A Szent Sír Urnatemető érdekessége a tetőtér fordított csónak alakja, amely egyrészt a természetes világítást biztosítja, másrészt Noé bárkájára emlékeztet bennünket. Noé az Isten utasítására épített bárka segítségével megmenekült a vízözön pusztításától, majd pedig kikötve egy új élet lehetősége tárulkozott fel előtte. Így a bárka alakú tető egyszerre jelképezi a halál földi életet lezáró valóságát, s ugyanakkor az örök életre kitárulkozó reményt is, amelyet a feltámadt Krisztus ígérete alapoz meg számunkra.

A Szent Sír Urnatemető


A temetőben láthatjuk Varga Imre szobrászművész Pieta alkotását. A Fájdalmas Szűzanya valamennyi magyar édesanya fájdalmának kifejezője. A Mindszenty-kápolnában Mindszenty József bíboros, prímás ülő bronz szobra az elvhűség, Krisztus és az egyház iránti rendíthetetlen kitartás felemelő szimbóluma. A szobor Meszlényi János szobrászművész alkotása. Az Apor teremben az orosz katonák által 1945-ben vértanúhalált szenvedett győri püspök, báró Apor Vilmos domborműve látható. Mózessy Egon alkotása. A külső keresztúton a passió, Krisztus szenvedésének 14 állomása alkalmat nyújt arra, hogy végigjárhassuk utunkat Krisztussal, aki így figyelmeztet bennünket: „Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét minden nap, és úgy kövessen” (Lk 9,23). A keresztút állomásainak mozaikképeit Mazzag Orsolya iparművész, a képeket övező üvegkeretet Haba Erika iparművész készítette. (A keresztút stációi)

***