ÉVKÖZI 7. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mt 5, 38-48: Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek: Ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem ha valaki arcul üt téged jobb felől, tartsd oda neki a bal arcodat. Aki perbe fog, hogy elvegye a ruhádat, annak add oda a köntösödet is. És ha valaki egy mérföldnyire kényszerít, menj vele kétannyira. Adj annak, aki kér, és aki kölcsönt akar, el ne fordulj tőle. Hallottátok, hogy ezt mondták: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek benneteket, imádkozzatok azokért, akik üldöznek és gyaláznak titeket, hogy gyermekei legyetek mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra és gonoszokra egyaránt, és esőt ad mind az igazaknak, mind a bűnösöknek. Ha ugyanis csak azokat szeretitek, akik titeket szeretnek, ugyan mi lesz a jutalmatok? Nem teszik meg ezt a vámosok is? És ha csak a testvéreiteknek köszöntök, mi az, amivel többet tesztek? Nem teszik meg ezt a pogányok is? Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!

HIRDETÉSEK:

Hálásan köszönjük mindenkinek a segítségét, aki szervezőként vagy bármilyen más módon hozájárult a szombati gyerekfarsang és a farsangi bál megvalósulásához és sikeréhez!

Hétfőn, február 20-án az esti szentmise után ¾ 6-tól dicsőítő szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában, majd az imacsoportoknak lesz imaalkalma. Szeretettel várunk mindenkit!

Szerdán hamvazószerda lesz, mellyel megkezdődik a nagyböjti időszak. Hamvazószerda szigorú böjti nap: ezen a napon a betöltött 18. évtől a megkezdett 60. évig csak háromszor szabad étkezni és csak egyszer szabad jóllakni, a betöltött 14. évtől pedig nem szabad húst fogyasztani. A szentmisékben hamvazást végzünk, ami a bűnbánatra, az elmúlásra és a megtérésre emlékeztet bennünket. Aki szerdán nem tud részt venni szentmisén, hamvazásban részesülhet a jövő vasárnapi szentmisék végén is. Nagyböjt a lelki elmélyülés és az elcsendesedés időszaka, amikor megpróbálhatunk valami többet tenni lelki életünk terén, mint egyébként. Ehhez javasoljuk segítségként a ferencesek által kidolgozott nagyböjti naptár használatát, mely minden napra tartalmaz rövid elmélkedési anyagot és megvalósítandó feladatot. A naptár letölthető innen: Nagyböjti naptár

Nagyböjt péntekjei kiemelt böjti napok, mely napokon az Egyház azt kéri, hogy mellőzzük a hús fogyasztását, illetve lehetőleg más módokon is figyeljünk oda az imádságra és a bűnbánatra. Ebben nagy segítség lehet, hogy szentségi kápolnánkban nagyböjt péntekjein is lesz egésznapos szentségimádás a reggeli mise végétől 17 óráig, amennyiben csütörtök estig minden időpontra lesz feliratkozó a templom főbejáratánál levő asztalra kihelyezett lapon. Éljünk minél többen ezzel a lehetőséggel, s térjünk be a kápolnába legalább egy rövid szentségimádásra! Nagyböjt péntekjein a 17 órakor kezdődő szentmise után keresztutat járunk, alkalmas időjárás esetén a templomkertben lévő kálvárián. Gyóntatás lesz du. fél 5-től, a szentmise alatt is.

Szabadtéri keresztútjárást szervezünk családok, fiatalok és minden hívő számára szombaton, február 25-én a közeli kelenvölgyi kálvárián. Találkozás de. fél 10-kor a kelenvölgyi Szentháromság templom előtt, a kertben (1116 Budapest, Kecskeméti József utca 16-20.). Szeretettel hívunk mindenkit!

Jövő vasárnap a katolikus templomokban országos gyűjtés lesz a katolikus iskolák javára, a perselyadományokat erre a célra továbbítjuk majd az egyházmegye központjába. Templomunkban az esti szentmise gitáros lesz, a Szent Gellért énekkar közreműködésével.

Tűz és Fény dicsőítő szentségimádás lesz templomunkban a Cor et Lumen Christi közösség szervezésében február27-én, hétfőn este 7 órától. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk! https://www.facebook.com/events/916523632836308?ref=newsfeed

„Tiszta Otthon Ökokör” indul plébániánkon. Az alkalmakra március 1-jétől öt héten át kerül sor szerda esténként a plébánia ebédlőjében. Jelentkezni Orossné Fejes Gyöngyinél lehet az [email protected] email címen február 26-ig.

Előre hirdetjük, hogy plébániánkon nagyböjti lelkinapot tartunk felnőtteknek március 11-én, szombaton de. fél 10-től du. 5 óráig, melyben lesznek előadások és kiscsoportos beszélgetések, szentmise, szentségimádás és gyónási lehetőség. A lelki napra mindenkit szeretettel várunk, jelentkezni lehet a sekrestyében és az irodában vagy e-mailben ([email protected]). Kérjük, hogy ebédre hideg ennivalót és innivalót hozzanak magukkal! Köszönjük szépen!

Tájékoztatjuk a kedves Testvéreket, hogy plébániánk temetőjének áraiban március 1-jétől változások lesznek. Az új ártáblázat a temetői hirdetőtáblákon, valamint honlapunkon is megtekinthető: Temetői ártáblázat


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

TAKI:

Az aktuális rejtvény a következő vasárnapi 9-es szentmisére, amit a gyerekek a mise kezdete előtt dobhatnak be a szentély előtt kihelyezett dobozba: TAKI

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN:

Megjelent plébániánk újságjának, a Gellértesítő Magazinnak karácsonyi száma, ami digitálisan itt olvasható:

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Minden pénteken egésznapos csendes szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában a reggel szentmise végétől az esti szentmise kezdetéig, du. 5 óráig. Mindenkit bíztatunk arra, hogy a nap folyamán térjen be a kápolnába, s találkozzon az Oltáriszentségben velünk levő Jézussal! Kérjük, hogy aki biztosan tudja, hogy egy adott időpontban részt tud venni a szentségimádáson, az írja be magát a templom főbejáratánál, a kis asztalra kihelyezett lapon a táblázatba, hogy minden időpontra legyen legalább egy szentségimádó személy, és így meg tudjuk tartani a szentségimádást. Köszönjük szépen!

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

Járványügyi rendelkezések: Az állami rendelkezésekhez igazodva, 2022. március 7-től egyházmegyénk feloldotta a járványhelyzetre vonatkozó korábbi egyházi rendelkezéseket, vagyis jelenleg templomunkban és a plébánián nem kell maszkot viselni és egymástól nagyobb távolságot tartani, valamint ismét lehet nyelvre áldozni és kezet fogni.

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései