ADVENT 3. VASÁRNAPJA

EVANGÉLIUM:

Mt 11, 2-11: Abban az időben, amikor a börtönben raboskodó János Jézus tetteiről hallott, elküldte hozzá tanítványait, hogy kérdezzék meg tőle: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy valaki mást várjunk?” Jézus igy válaszolt nekik: „Menjetek, és adjátok tudtul Jánosnak mindazt, amit láttok és hallotok: a vakok látnak, a sánták járnak, a halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az örömhírt. Boldog az, aki nem botránkozik meg bennem!” Mikor elmentek, Jézus így kezdett beszélni Jánosról a tömegnek: „Mit akartatok látni, amikor kimentetek a pusztába? Talán széltől lengetett nádszálat? Vagy miért mentetek ki? Hogy finom ruhába öltözött embert lássatok? Akik finom ruhában járnak, azok királyi palotában laknak! Vagy miért mentetek ki? Hogy prófétát lássatok? Igen, mondom nektek: még prófétánál is nagyobbat! Ő az, akiről ezt írták: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy elkészítse az utat teelőtted. Bizony, mondom nektek: Asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál! De még őnála is nagyobb az, aki a legkisebb a mennyek országában.

HIRDETÉSEK:

Ma a 9-es szentmise után – a szokásos agapé mellett – karácsonyi ajándékkészítés, mézeskalácssütés és búzaültetés lesz a nagyteremben. Mindenkit szeretettel várunk!

Ma du. fél 5-től a Benyus Testvérek Kamaraegyüttesének adventi koncertje lesz templomunkban. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Adventben minden héten hétfőtől szombatig – a reggel 7 órai szentmisék helyett – hajnali roráte szentmiséket tartunk templomunkban reggel 6 órakor. A roráte szentmisék után nincs szentségimádás, kivéve péntekenként, amikor szokásos módon egésznapos szentségimádást tartunk az esti szentmise kezdetéig. Szentségőrzést vállalni a templom főbejáratánál levő asztalra kihelyezett lapon lehet.

A gyóntatás rendje karácsonyig a következőképpen alakul: hétfőn és pénteken reggel 6-tól a roráte szentmisék alatt; csütörtökön és pénteken az esti szentmisék előtt du. fél 5-től; valamint vasárnap minden szentmise alatt.

A Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus koncertje lesz templomunkban jövő vasárnap, december 18-án este 7 órakor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan, de a kórus adományokat szívesen fogad.

Mindenkinek hálásan köszönjük a segítségét, aki tartós élelmiszerrel, édességgel vagy tisztálkodási szerekkel hozzájárult ahhoz, hogy a határon túli gyermekeknek szép legyen a karácsonya. Az összegyűlt adományokat a szervezők már el is szállították templomunkból.

Előre hirdetjük a kedves testvéreknek templomunk karácsonyi miserendjét:

  • December 24-én, szombaton reggel 6 órakor lesz az utolsó adventi roráte szentmise. Du. 4 órakor pásztorjáték lesz templomunkban, éjfélkor pedig ünnepi szentmise. Az éjféli szentmise előtt közös éneklés lesz 11 órától a Szent Gellért Gitáros Énekkar vezetésével. 
  • December 25-e, vasárnap, karácsony napja, parancsolt ünnep. Ezen a napon szokásos vasárnapi miserendet tartunk: Őrmezőn reggel 8-kor, templomunkban pedig 9-kor, 11-kor és este 6 órakor lesznek a szentmisék. A délelőtti misék alatt gyóntatás is lesz, az esti szentmise pedig gitáros lesz. A 9-es mise utáni agapé elmarad.
  • December 26-án, hétfőn, karácsony másnapján szintén ünnepi miserendet tartunk: de. 9-kor, 11-kor és este 6 órakor lesznek a szentmisék templomunkban. A délelőtti szentmisék alatt gyóntatás is lesz.
  • A két ünnep között, december 27-e keddtől 31-e szombatig csak az esti szentmisék lesznek megtartva templomunkban, amelyek kivételesen este 6 órakor fognak kezdődni. December 31-én, szombaton este 6 órakor tartjuk az évvégi hálaadó szentmisét, amely egyben már újévi előesti szentmisének számít.

Kísérleti jelleggel bankkártyás adományozó terminált helyeztünk el templomunkban a gyermekmegőrző helyiség előtt, melynek segítségével a kedves testvérek készpénz használata nélkül, a bankkártyájuk érintésével tudnak adományt adni plébániánknak a kiválasztott összegben. A templom és a plébánia anyagi támogatása, amit az Egyház öt parancsa is előír, általában is lelkiismereti kötelességünk, most azonban különösen is fontos, mivel az elmúlt időben plébániánk gáz- és villanyköltsége az eddiginek többszörösére emelkedett, így adományaikkal nem kis mértékben járulhatnak hozzá plébániánk működésének fenntartásához, templomunk és közösségi helyiségeink fűtéséhez. Minden adományt hálásan köszönünk!


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

TAKI:

Az aktuális rejtvény a következő vasárnapi 9-es szentmisére, amit a gyerekek a mise kezdete előtt dobhatnak be a szentély előtt kihelyezett dobozba: TAKI

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN:

Megjelent plébániánk újságjának, a Gellértesítő Magazinnak őszi száma, ami digitálisan itt olvasható:

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Minden pénteken egésznapos csendes szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában a reggel szentmise végétől az esti szentmise kezdetéig, du. 5 óráig. Mindenkit bíztatunk arra, hogy a nap folyamán térjen be a kápolnába, s találkozzon az Oltáriszentségben velünk levő Jézussal! Kérjük, hogy aki biztosan tudja, hogy egy adott időpontban részt tud venni a szentségimádáson, az írja be magát a templom főbejáratánál, a kis asztalra kihelyezett lapon a táblázatba, hogy minden időpontra legyen legalább egy szentségimádó személy, és így meg tudjuk tartani a szentségimádást. Köszönjük szépen!

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

Járványügyi rendelkezések: Az állami rendelkezésekhez igazodva, 2022. március 7-től egyházmegyénk feloldotta a járványhelyzetre vonatkozó korábbi egyházi rendelkezéseket, vagyis jelenleg templomunkban és a plébánián nem kell maszkot viselni és egymástól nagyobb távolságot tartani, valamint ismét lehet nyelvre áldozni és kezet fogni.

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései