ADVENT 4. VASÁRNAPJA

EVANGÉLIUM:

Mt 1, 18-24: Jézus Krisztus születése így történt: Anyja, Mária, jegyese volt Józsefnek. Mielőtt azonban egybekeltek volna, kitűnt, hogy Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől. A férje, József igaz ember volt, nem akarta őt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj attól, hogy feleségül vedd Máriát, mert a benne fogant élet a Szentlélektől van. Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől.” Mindez pedig azért történt, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta által mondott: Íme, a Szűz gyermeket fogan és fiút szül, és az Emmánuel nevet adják neki, ami azt jelenti: „Velünk az Isten”. Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. Magához vette feleségét.

HIRDETÉSEK:

A Magyar Örökség-díjas Budapesti Kórus karácsonyi koncertje lesz templomunkban ma este 7 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A belépés díjtalan, de a kórus adományokat szívesen fogad.

Hétfőtől szombatig, vagyis még december 24-én is, a reggel 7 órai szentmisék helyett, hajnali roráte szentmiséket tartunk templomunkban reggel 6 órakor. Hétfőn és pénteken gyóntatunk is a roráte szentmisék alatt. Ezen kívül lesz gyóntatás csütörtökön és pénteken az esti szentmisék előtt is, du. fél 5-től. Pénteken, december 23-án szokásos módon egész napos szentségimást is tartunk a szentségi kápolnában.

Hétfőn az esti szentmise után ¾ 6-tól gitáros dicsőítő szentségimádás lesz a szentségi kápolnában.

„Békesség földön az embernek” címmel zenés karácsonyi szentségimádás lesz a Szent István Bazilikában szerdán, december 21-én este 8 órától a Forráspont Band, Földi-Kovács Andrea és Fábry Kornél atya közreműködésével. A szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Csütörtökön de. 9 órától lesz a plébánián a ministránsok karácsonyi összejövetele, minden ministránst szeretettel hívunk és várunk!

Szombaton, december 24-én, du. 4 órakor pásztorjáték lesz templomunkban, éjfélkor pedig ünnepi szentmise. Az éjféli szentmise előtt közös éneklés lesz 11 órától a Szent Gellért Gitáros Énekkar vezetésével, ami alatt gyónási lehetőség is lesz. Az éjféli szentmise alatt viszont nem lesz gyóntatás!

Jövő vasárnap, december 25-e, karácsony napja, parancsolt ünnep, vagyis az egyház előírása szerint ekkor kötelező a szentmisén való részvétel. Ebbe beleszámít már az éjféli szentmise is. Ezen a napon Őrmezőn reggel 8-kor, templomunkban pedig 9-kor, 11-kor és este 6 órakor lesznek a szentmisék. A délelőtti misék alatt gyóntatás is lesz, a 9-es mise utáni agapé viszont elmarad. A 11-es szentmisén a Carmine Celebrat kórus fogja énekelni Palestrina Missa Brevisét, az esti szentmise pedig gitáros lesz, a Szent Gellért Énekkar közreműködésével.

December 26-án, hétfőn, karácsony másnapján templomunkban szintén ünnepi miserendet tartunk: de. 9-kor, 11-kor és este 6 órakor lesznek a szentmisék. A délelőtti szentmisék alatt gyóntatás is lesz.

A két ünnep között, december 27-e keddtől 31-e szombatig csak az esti szentmisék lesznek megtartva templomunkban, amelyek kivételesen este 6 órakor fognak kezdődni. 30-án, pénteken a szentségimádás elmarad.

December 31-én, szombaton este 6 órakor lesz az évvégi hálaadó szentmise, éjjel fél 12-kor pedig hálaadó szentségimádásra várjuk a testvéreket a templomba. Éjfélkor a megszólaló harangokkal búcsúzunk az óévtől és köszöntjük az újat. A szentségi áldás után Himnuszt éneklünk.

Január 1-je, vasárnap, újév napja, ami egyházunkban Szűz Mária, Isten anyja főünnepe, parancsolt ünnep. Őrmezőn reggel 8 órakor, templomunkban pedig 9-kor, 11-kor és este 6 órakor lesznek a szentmisék. A 9-es szentmise utáni agapé ezen a napon elmarad.

Kerületünk önkormányzatához békeláng érkezett Betlehemből, mely lángból – saját mécsessel vagy gyertyával – bárki vihet haza otthonába a Polgármesteri Hivatal földszinti előteréből (Zsombolyai utca 5.) december 22-e csütörtökig.


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

TAKI:

Jelenleg nincs aktuális TaKi, a téli szünet után, januárban lesz majd ismét.

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN:

Megjelent plébániánk újságjának, a Gellértesítő Magazinnak őszi száma, ami digitálisan itt olvasható:

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Minden pénteken egésznapos csendes szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában a reggel szentmise végétől az esti szentmise kezdetéig, du. 5 óráig. Mindenkit bíztatunk arra, hogy a nap folyamán térjen be a kápolnába, s találkozzon az Oltáriszentségben velünk levő Jézussal! Kérjük, hogy aki biztosan tudja, hogy egy adott időpontban részt tud venni a szentségimádáson, az írja be magát a templom főbejáratánál, a kis asztalra kihelyezett lapon a táblázatba, hogy minden időpontra legyen legalább egy szentségimádó személy, és így meg tudjuk tartani a szentségimádást. Köszönjük szépen!

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

Járványügyi rendelkezések: Az állami rendelkezésekhez igazodva, 2022. március 7-től egyházmegyénk feloldotta a járványhelyzetre vonatkozó korábbi egyházi rendelkezéseket, vagyis jelenleg templomunkban és a plébánián nem kell maszkot viselni és egymástól nagyobb távolságot tartani, valamint ismét lehet nyelvre áldozni és kezet fogni.

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései