ÉVKÖZI 21. VASÁRNAP

Jn 6,60-69: „Abban az időben Jézus tanítványai közül, akik (szavait) hallották, többen azt mondták: „Kemény beszéd ez. Ugyan ki hallgatja?” Jézus tudta, hogy tanítványai méltatlankodtak miatta, azért így szólt hozzájuk: „Ez megbotránkoztat titeket? Hát ha majd azt látjátok, hogy az Emberfia fölmegy oda, ahol azelőtt volt! A Lélek az, ami életre kelt, a test nem használ semmit. A szavak, amelyeket nektek mondok, Lélek és élet. De vannak közöttetek, akik nem hisznek.” Jézus ugyanis kezdettől fogva tudta, hogy kik nem hisznek benne, és hogy ki fogja őt elárulni. Aztán így folytatta: „Ezért mondtam nektek, hogy senki sem jöhet hozzám, hacsak az Atya meg nem adja neki.” Ettől kezdve tanítványai közül sokan visszahúzódtak, és többé nem jártak vele. Jézus ezért a tizenkettőhöz fordult: „Ti is el akartok menni?” Simon Péter ezt válaszolta neki: „Uram, kihez menjünk? Az örök élet igéi nálad vannak. Mi hittünk, és tudjuk, hogy te vagy az Isten Szentje.”

Templomunk aktuális heti liturgikus rendje: LITURGIKUS REND

Szombaton, augusztus 28-án lesz plébániai autóbuszos zarándoklatunk Mátraverebély-Szentkútra és Szécsénybe. Az autóbuszra reggel fél 8-kor lehet felszállni az Őrmezei Általános Iskolánál vagy 8 órakor a Szent Gellért templomnál. A hazaérkezés este 7 óra körül lesz. Hoznivalók: a közös ebéden kívüli élelem és innivaló; esernyő vagy esőkabát; személyi igazolvány. Mindenkit szeretettel várunk, aki előzetesen jelentkezett a programra.     

Jövő vasárnap, augusztus 29-én, a 11 órai szentmise keretében lesz új káplánunk, Riesz Domonkos atya hivatalos köszöntése, mely után rövid, közös együttlétre várjuk a testvéreket a plébánia kertjébe.

Szintén jövő vasárnap, az esti 6-os szentmisében Szilas Imre beat-miséje kerül bemutatásra templomunkban a zeneszerző és társai előadásában.

Előre hirdetjük, hogy augusztus 30-a hétfőtől visszaáll templomunkban a hagyományos miserend, vagyis hétköznapokon reggel 7 órakor és délután 5 órakor lesznek a szentmisék. A reggeli szentmisék után – hétfőtől szombatig – ismét lesz szentségimádás 8 óráig, péntekenként pedig egész napos szentségimádás az esti szentmise kezdetéig. Kérjük a kedves testvéreket, hogy ezekre a pénteki alkalmakra vállaljanak szentségőrzést és írják be magukat a hátsó asztalra kihelyezett lapon, mert amennyiben nincs minden időpontra legalább egy ember feliratkozva, nem tudjuk megtartani a szentségimádást.

Szeptember 5-e és 12-e között kerül megrendezésre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A kongresszus eseményeire még augusztus 29-ig van lehetőség regisztrálni a kongresszus honlapján keresztül. (https://www.iec2020.hu/hu/regisztracio. Plébániánk kódja: IEC-5JPX.) A kongresszus előestéjén, szeptember 4-én, szombaton imádságos előtalálkozót szervezünk mindazoknak, akik plébániánkról jelentkeztek a kongresszusra. Szeretettel várjuk mindannyiukat az esti 6 órai szentmisére a templomba, majd azt követően a plébánia nagytermébe.

Bíboros atya kérésére, hogy minél többen részt tudjanak venni a kongresszus ünnepi szentmiséin, szeptember 5-én vasárnap nem lesznek a templomokban délutáni és esti szentmisék, így nálunk aznap elmarad az esti 6-os szentmise, szeptember 12-én vasárnap pedig nem lesznek délelőtti szentmisék, így nálunk elmarad az őrmezői, valamint a 9-es és a 11-es szentmise. A kongresszus – elsőáldozással egybekötött – nyitó szentmiséje szeptember 5-én 16 órakor, a záró pápai szentmise pedig szeptember 12-én fél 12-kor lesz a Hősök terén.

A kongresszus programjaiba plébániánk oly módon is bekapcsolódik, hogy szeptember 8-án, szerdán 17 órakor ünnepi dicsőítő, gitáros szentmisét mutat be templomunkban Gável Henrik albertfalvai plébános atya, a mise után pedig megújulási imaest lesz dicsőítő énekekkel, közbenjáró imádsággal és gyónási lehetőséggel. Az est folyamán a zenei szolgálatban közreműködnek a Gável testvérek, vagyis az Eucharist együttes.

Szeptember 17-e péntek délutántól 18-a szombat estig Doma atya ottalvós tanévnyitó kirándulást szervez 8 és 14 év közötti gyermekeknek Fehérvárcsurgóra. Kirándulás, játék, vidám együttlét és lelki feltöltődés vár mindenkire. A pontos részleteket később hirdetjük majd, de a naptárba már most be lehet írni a programot.

Előre hirdetjük, hogy templomunkban az ünnepélyes tanévnyitó „Veni Sancte” szentmise az Eucharisztikus Kongresszus után, szeptember 19-én lesz 9 órakor, s ezután indulnak majd be plébániai hittancsoportjaink és közösségeink is. Ezeknek beosztását jövő vasárnap hirdetjük majd.

 Szeptember 30-a csütörtöktől Szentlélek szeminárium indul plébániánkon, ami egy több héten át tartó lelkigyakorlat – meghívott előadókkal – fiataloknak és felnőtteknek, akik szeretnének hitükben megújulni és megerősödni, illetve szeretnék megtapasztalni a Szentlélek vezetését. Részletek a kihelyezett plakátokon, valamint honlapunkon találhatók. Jelentkezni a [email protected] e-mail címen lehet, vagy a sekrestyében.

Most vasárnaptól a „Gellértesítő Hírlevél” ismét megjelenik, s hetente fogjuk benne közreadni a plébániai hirdetéseket. Mivel azonban plébániánk honlapján ugyanez elérhető digitális formában is, akár okostelefonokról is, kérjük, hogy a természet védelme érdekében is, a nyomtatott hírlevélből csak azok vigyenek, akik a hirdetéseket online módon nem tudják elérni. Köszönjük szépen!
Letöltés