ÉVKÖZI 11. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mk 4, 26-34: Abban az időben Jézus ezt mondta a tömegnek: „Isten országa olyan, mint amikor az ember magot vet a földbe. Utána akár alszik, akár ébren van, éjjel vagy nappal, a mag kicsírázik és szárba szökken, maga sem tudja hogyan. A föld magától hoz termést: Először szárat, aztán kalászt, majd telt szemet a kalászban. Mikor pedig a termés engedi, az ember mindjárt fogja a sarlót, mert itt az aratás.” Majd folytatta: „Mihez hasonlítsuk az Isten országát? Milyen példabeszéddel szemléltessük? Olyan, mint a mustármag, amely, amikor elvetik a földbe, kisebb minden más magnál a földön. Mikor azonban elvetik, kikel és minden kerti veteménynél nagyobb lesz. Nagy ágakat hajt, úgyhogy az ég madarai az árnyékában laknak.” Sok hasonló példabeszédben hirdette nekik az igét, mert így tudták megérteni. Példabeszéd nélkül nem szólt hozzájuk. Mikor azonban egyedül volt tanítványaival, mindent megmagyarázott nekik.

HIRDETÉSEK:

A mai nappal lezárjuk az idei tanévet. Ezzel véget érnek a plébániai hittanórák, és közösségeink is nyári szünetet tartanak. Az új tanév hittanóráit augusztus végén fogjuk majd meghirdetni, közösségi alkalmaink pedig szeptemberben lesznek újra.

Holnaptól az új tanév kezdetéig elmaradnak templomunkban a hétköznap reggeli szentségimádások, a csütörtök esti, valamint a pénteki egésznapos szentségimádások. A szentségi kápolna ettől függetlenül nyáron is nyitva lesz minden nap reggel 8 órától este 6 óráig, vagyis egyéni imádságra bármikor be lehet oda térni. Szintén holnaptól nyári gyóntatási rend lesz templomunkban: vasárnaponként gyóntatunk a 9-es és a 11-es szentmise között (10 órától 10.50-ig) és az esti szentmise előtt fél 6-tól. Ezeken az időpontokon kívül igény szerint gyóntat a miséző atya a szentmise után, ha valaki jelzi szándékát a sekrestyében.

Hétfőn az esti szentmise után ¾ 6-tól gitáros, dicsőítő szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában, szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

Erdő Péter bíboros úr az Esztergomi Bazilikában pappá szentelte Piukovics Dániel diakónust, akit mindannyian jól ismerünk, hiszen plébániánkon töltötte az elmúlt egy évét. Ünnepi újmiséje jövő vasárnap, június 23-án 11 órakor lesz templomunkban, melyre mindenkit örömmel és nagy szeretettel hívunk és várunk. A szentmise után közös együttlét, agapé lesz a plébánia kertjében, melyre kérjük, hogy a kedves testvérek családonként egy tálca süteményt hozzanak, s ezzel járuljanak hozzá a közös ünnepléshez. Dani atyát szeretnénk megajándékozni egy „lelki csokorral”, ami azt jelenti, hogy különböző lelki felajánlásokat, lemondásokat, jótetteket lehet érte vállalni, és ezeket összegyűjtve adjuk majd át neki az újmiséje után. Aki úgy érzi, hogy szívesen adna lelki ajándékot Dani atyának, az a templom főbejáratánál levő kis asztalon található cédulákból töltsön ki egyet, majd dobja be a „lelki csokor Dani atyának” feliratú dobozba.

A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola kántorképzős tanulóinak és tanárainak egyházzenei koncertje lesz templomunkban június 24-én, hétfőn este ¾ 6-tól, a szentmise után. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Előre hirdetjük, hogy a nyári plébániai programok, a szabadságok és helyettesítések, valamint a hívek kisebb létszáma miatt nyári, módosított miserend lesz templomunkban július 8-a hétfő és augusztus 24-e szombat között. Ebben az időszakban hétköznapokon és szombatokon csak 1 szentmise lesz templomunkban: hétfőn, szerdán és pénteken reggel 7 órakor, kedden és csütörtökön du. 5 órakor, szombaton pedig este 6 órakor. A vasárnapi miserendben nem lesz változás.

Tájékoztatjuk a kedves testvéreket, hogy Erdő Péter bíboros úr döntése alapján augusztus 1-jével személyi változás történik plébániánkon. Káplánunk, Riesz Domonkos atya befejezi a plébániánkon végzett lelkipásztori szolgálatát és a továbbiakban a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánja lesz. Hálát adunk a nálunk töltött három évéért, s kérjük Isten bőséges kegyelmét és áldását további papi szolgálatára! Doma atya búcsúztatása július 21-én, vasárnap lesz az esti 6-os szentmisében és az azt követő közös együttlétben. Erre az alkalomra mindenkit szeretettel hívunk és várunk, a részleteket később hirdetjük majd.

Szerencsére Doma atya után sem marad plébániánk káplán nélkül, hiszen bíboros úr augusztus 1-vel kinevezte plébániánk káplánjává a most felszentelt Piukovics Dániel atyát.  Ebben az új beosztásában is fogadjuk őt nagy szeretettel!

Plébániánk cserkészcsapata, az 1049-es Márton Áron Cserkészcsapat szeretettel várja a második osztályt kezdő fiúk és lányok jelentkezését a szeptemberben induló őrsökbe. További információt kapni és jelentkezni itt lehet: JELENTKEZÉS A CSERKÉSZETRE


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Minden pénteken csendes szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában a reggeli szentmise végétől egészen 17 óráig, amennyiben előtte minden időpontra vállal legalább egy valaki biztosan szentségimádást. Időpontot vállalni a templom főbejáratánál levő kis asztalra kihelyezett lapon lehet.

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy templomunk környékén fizetős a parkolás hétköznaponként reggel 8 és este 6 óra között. Ne feledkezzünk meg a parkolási díj fizetéséről! Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései