Régebbi, kiemelt hirdetések

Ezen az oldalon azokat a régebbi plébániai hirdetéseket jelenítjük meg, amik fontosak és jelenleg is aktuálisak.

Közösségek és hittancsoportok a 2022/2023-as tanévben (2022. szeptember 4.):

Az új tanévben beindultak plébániai hittancsoportjaink és egyéb közösségeinkmelyekbe várjuk a jelentkezőketilletve az új tagokat. A hittancsoportok és ifjúsági közösségek pontos beosztása itt olvasható, az egyéb plébániai közösségek bemutatása pedig itt található. Ezek a csoportok nem csak egyszerű „hittanórák”, hanem a plébánia életébe való bekapcsolódást és egy közösséghez való tartozást is jelentenek, így mindenkinek szívből ajánljuk a jelentkezést. Jelentkezni a csoportok vezetőjénél, a sekrestyében, valamint a plébániai irodában lehet.

Járványügyi rendelkezések (2022. március 7.):

Az állami rendelkezésekhez igazodva, 2022. március 7-től egyházmegyénk feloldja a járványhelyzetre vonatkozó korábbi egyházi rendelkezéseket, vagyis a továbbiakban nem kell maszkot viselni és egymástól nagyobb távolságot tartani, valamint ismét lehet nyelvre áldozni.

Változó stóladíjak (2022. január 1.):

Főgyházmegyénkben 2022. január 1-jétől változnak a „stóladíjak”, vagyis a temetési és esketési szertartások összegei. Fontos tudni, hogy ezek az összegek nem „vételárak”, hanem ajánlott adományozási összegek. Így január 1-jétől egy temetési szertartásért adandó adomány javasolt összege 35 000 Ft, míg egy esketési szertartásé pedig 40 000 Ft lesz. A csendes misékért adandó adomány javasolt összege továbbra is 2000 Ft, az énekeseké pedig 4000 Ft.

Imádkozzunk, hogy a beoltottak számának növekedésével a járvány veszélye végre elmúljon hazánkban.

Frissített temetői szabályzat és ártáblázat (2022. január 1.):

Január 1-jétől kis mértékben módosul plébániánk temetőjének szabályzata, valamint változnak a temetői árak is. Az új temetőszabályzat és ártáblázat itt olvasható:

Fontos változás a temetések terén: Mivel temetőnk katolikus templommal egybeépült egyházi temető, vagyis szent hely, fontos, hogy minden itt végzett temetés a Krisztus által hozott feltámadást és az örök életbe vetett reményt fejezze ki, hiszen ez hitünk megvallásának egy fontos eszköze. Éppen ezért – összhangban az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által 2016-ban kiadott Temető Szabályzattal, valamint temetőnk új szabályzatával (2021. március 1.) – mostantól temetőnkben nem végzünk úgynevezett „polgári búcsúztatásokat”, hanem csak katolikus, illetve más történelmi keresztény egyházak szertartása szerinti egyházi temetéseket. Nem vállalunk továbbá úgynevezett „csendes temetéseket” sem, ami azt jelenti, hogy a hamvak elszórásának vagy az urna elhelyezésének mindig feltétele az egyházi szertartás. Kérjük Isten áldását temetőnkre, s minden itt eltemetett elhunytra, hogy adjon nekik örök nyugodalmat és örömteli feltámadást!

Karitász csoportunk új vezetője (2021. február 20.):

Plébániánk karitász csoportjának új vezetője van Sárospataki Máté személyében. Máté többgyermekes édesapa, aki évek óta aktív tagja plébániánknak, s most önként vállalkozott erre a fontos és felelősségteljes feladatra. Imádkozzunk érte és az egész plébániai közösségért is, hogy a tettekben megnyilvánuló, szolgáló szeretet hassa át mindannyiunk életét. Máté szeretettel várja mindenkinek a jelentkezését, aki a karitász csoport tagja szeretne lenni vagy bármilyen más módon tudna segíteni a munkában, pl. imával vagy anyagi támogatással, de várja azok jelentkezését is, akik úgy érzik, hogy segítségre szorulnak. Jelentkezni és információt kérni a karitász csoport új e-mail címén lehet: [email protected]

A plébániai iroda és az urnairoda új nyitvatartása (2021. február 1.):

Februártól a plébániai iroda és az urnairoda egységesen és hosszabban, hétfőtől péntekig délelőtt fél 10-től délután fél 5-ig tart nyitva folyamatosan, ebédszünet nélkül. A plébániánkon működő Mortalis temetkezési iroda továbbra is nyitva van már 9 órától.

Liturgikus változás templomunkban (2020. október 1.):

Októbertől egy kisebb, de fontos liturgikus változást vezetünk be templomunkban: egységben a római liturgia hivatalos formájával, amit a világ többi országában és sok magyarországi templomban is gyakorolnak, mi is állni fogunk a szentmise elejétől kezdve egészen a kezdő könyörgés végéig, vagyis az „Uram, irgalmazz” (Kyrie) és a „Dicsőség” (Gloria) énekek alatt is. Ezek az énekek ugyanis könyörgő és dicsőítő himnuszok, melyeken keresztül mély tisztelettel fordulunk Istenünk felé. Ezt a mély tiszteletet sokkal jobban és őszintébben fejezi ki az álló testtartás, mint a kényelmes ülés. Természetesen, ha valakinek kora vagy egészségi állapota miatt nehezére esik a hosszabb állás, továbbra is leülhet ezen énekek alatt, illetve abban az esetben is leülhetünk, ha ünnepélyes énekkari misén a megszokottnál jóval hosszabbak ezek a tételek.

Szent Gellért Plébánia Apró (2020. szeptember 26.):

A Teremtés hete kapcsán plébániánk létrehozott egy adok-veszek Facebook csoportot „Szent Gellért Plébánia Apró” néven azzal a céllal, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

A szentségimádás új rendje templomunk szentségi kápolnájában (2020. szeptember 19.):

Nagy öröm mindannyiunk számára, hogy templomunkban van külön szentségi kápolna, mert így mindig van lehetőségünk találkozni Jézussal az Oltáriszentségben. A kihelyezett monstranciával történő ünnepélyes szentségimádásokra vonatkozóan azonban az Egyháznak pontos liturgikus szabályai vannak, többek között az, hogy ilyenkor mindig jelen kell lennie legalább egy imádkozó embernek, hiszen Jézust nem hagyhatjuk magára. Mivel az eddig elég gyakran előfordult nálunk, ezért a jövőben a következőképpen változik a szentségimádások rendje: a kápolna továbbra is nyitva lesz minden nap 8 és 18 óra között, de zárt tabernákulummal. Péntekenként viszont ünnepélyes szentségimádást tartunk a reggeli szentmise utántól 17 óráig, ehhez viszont szükséges, hogy legyenek az egész napra emberek, akik vállalják, hogy egy adott időpontban biztosan ott lesznek imádkozni. Éppen ezért a kápolnába kihelyezünk egy lapot, amelyen fél órás beosztásokkal, névvel és telefonszámmal fel lehet iratkozni szentségimádásra. Ha csütörtök estig betelik a lap vállalkozó emberekkel, akkor pénteken ki tudjuk helyezni az Oltáriszentséget ünnepélyes szentségimádásra. Bíztatunk mindenkit, hogy aki teheti, ajándékozzon Jézusnak a pénteki napjából legalább fél óra szentségimádást, hiszen ez kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük a Megváltó iránt érzett szeretetünket és hálánkat.

„Bízd rá magad” honlap (2020. szeptember 19.):

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye ajánlásával új honlapot hozott létre bizdramagad.hu címen, ami segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!