ÉVKÖZI 24. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mk 8, 27-35: Abban az időben Jézus elment tanítványaival Fülöp Cezáreájának vidékére. Útközben megkérdezte tanítványait: „Kinek tartanak engem az emberek?” Azok így válaszoltak: „Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek, ismét mások valamelyik prófétának.” Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” Péter válaszolt: „Te vagy a Messiás!” Ekkor Jézus a lelkükre kötötte, hogy ne szóljanak erről senkinek. Ezután arra kezdte tanítani őket, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, a főpapok és az írástudók elvetik, megölik, de harmadnapra feltámad. Ezt egészen nyíltan megmondta. Erre Péter félrevonta és szemrehányást tett neki. De ő hátrafordult, ránézett tanítványaira, és így korholta Pétert: „Távozz tőlem, sátán, mert nem Isten szándéka szerint gondolkodsz, hanem emberi módon.” Majd összehívta a népet és tanítványait, s így szólt hozzájuk: „Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét, és kövessen. Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt, de aki elveszíti életét értem és az evangéliumért, megmenti azt.

HIRDETÉSEK:

Az új tanévben beindulnak plébániai hittancsoportjaink és egyéb közösségeink, melyekbe várjuk a jelentkezőket, illetve az új tagokat. A hittancsoportok beosztása itt olvasható: HITTANÓRÁK RENDJE plébániánk egyéb közösségeiről pedig itt olvahat: PLÉBÁNIAI KÖZÖSSÉGEK

Hétfőn, szeptember 16-án az esti szentmise után dicsőítő szentségimádást tartunk a szentségi kápolnában, majd az imacsoportoknak lesz imaalkalma.

Gyászfeldolgozó csoportba hív minden érdeklődőt Kovács Ferenc állandó diakónusunk. A csoport alkalmai minden hónap 1. és 3. hétfőjén lesznek este ¾ 6-tól a templomi gyermekmegőrző helyiségben. Az első alkalom most hétfőn lesz.

Az ovisok és 1. osztályosok hittanjának első alkalma most kedden lesz du. 5 órától Ági néni vezetésével a plébániai ebédlőben.

A Szeniorok Baráti Köre ebben a tanévben minden 2. szerdán fog találkozni a plébánia ebédlőjében 10 órai kezdettel. Az első alkalom most szerdán lesz. Szeretettel várják a csatlakozni kívánó 70 év feletti urakat.

Szeretettel várjuk templomunk ministránsait ministránsgyűlésre pénteken az esti mise után, ¾ 6-tól a templomban. Ugyanekkorra várjuk azokat a 2. osztályos vagy idősebb korú gyerekeket, akik szeretnének ministránsok lenni és a közösségükbe tartozni. Akik idén kezdik az 1. osztályt, és szeretnének ministránsok lenni, azokat majd 2025 év elején várjuk.

Az elsőáldozásra készülő 3. és 4. osztályos gyerekeknek ebben a tanévben Dani atya tart egyéves felkészülést, két csoportban: az egyik csoport alkalmai hétfőnként lesznek du. 5 órától, a másik csoporté pedig csütörtökönként du. 4 órától. Az első alkalmak a szeptember 30.-ai héten lesznek, az elsőáldozás pedig majd 2025 tavaszán.

A bérmálkozásra felkészítő csoportba Imre atya szeretettel várja a 9. osztályos vagy idősebb fiatalok jelentkezését. Az alkalmak keddenként este 6 órától lesznek, az első alkalom október 1-jén. A bérmálás 2025 tavaszán lesz.

A középiskolás, egyetemista és idősebb fiatalok részére több ifjúsági csoport is működik plébániánkon.  Kérjük az újonnan csatlakozni vágyó fiatalokat, hogy Dani atyánál ([email protected]) vagy Imre atyánál ([email protected]) érdeklődjenek a részletekről és a pontos csoportbeosztásról, illetve náluk jelentkezzenek!

A családosok részére kis házas közösségek működnek plébániánkon. Szeretettel várjuk olyan házaspárok jelentkezését, akik még nem tagjai ilyen kis közösségnek, és most szeretnének csatlakozni. Jelentkezni a sekrestyében, vagy Tarcsai Gergelynél lehet ([email protected]).

Imre atya várja azon felnőtt testvérek jelentkezését, akiknek korábban elmaradt az elsőáldozásuk és/vagy a bérmálkozásuk és most szeretnék ezt pótolni, vagy most érdeklődnek a katolikus hit és Egyház iránt és szeretnének megkeresztelkedni. Amennyiben többen is jelentkeznek, csoport indul majd számukra október elejétől, melynek alkalmai hétfőnként lesznek este 8 órától. Ha valakinek van olyan ismerőse, aki még nem jár közénk, de érdekelné egy ilyen lehetőség, bátran szóljunk neki erről a csoportról.

Imre atya ebben a tanévben új imacsoportot indít „imaiskola” címmel, melybe szeretettel várja mindazokat, akik szeretnének fejlődni az imádságban különböző imamódokat kipróbálva, és akik vállalják, hogy az alkalmakon rendszeresen részt vesznek. Az imaiskola 6 alkalmas lesz, a hónapok 1. és 3. hétfőjén este fél 7-től. Az első alkalom október 7-e.  Kérjük, hogy az érdeklődők előre jelentkezzenek a sekrestyében vagy Imre atyánál személyesen ([email protected]).

Új imacsoport alakul plébániánkon a békéért való közös és rendszeres imádság céljából. Az imacsoport alkalmai minden hónap 1. és 3. keddjein lesznek este 6 órától a kápolnában Tarcsai Johanna vezetésével. Az első alkalom most kedden lesz, szeretettel hívjuk és várjuk a csatlakozni vágyókat minden korosztályból!

Az Ars Sacra Fesztivál keretein belül a Budapesti Kórus koncertje lesz templomunkban szombaton, szeptember 21-én este 7 órától. A kórus Vedres Csaba „Szent Bernadett-miséjét” adja elő, szeretettel hívnak és várnak mindenkit!

Szeptember 24-én, kedden lesz Szent Gellért püspöknek, templomunk védőszentjének az ünnepe. Ehhez kapcsolódóan az ünnepi búcsús szentmisét jövő vasárnap, szeptember 22-én 11 órakor tartjuk, melyen a Carmine Celebrat kórus fog énekelni. A szentmise után az udvaron szokásos módon agapé lesz mindenki részére. Kérjük a kedves testvéreket, hogy egy-egy tálca süteménnyel járuljanak hozzá a közös ünnepléshez, illetve aki tud, hozzon magával saját tányért, poharat és evőezközt. Aki szívesen részt venne segítőként az agapé előkészítésében és lebonyolításában, az kérjük, hogy jelentkezzen a sekrestyében. Köszönjük szépen! Ezen a vasárnapon a szokásos 9-es szentmise utáni agapé elmarad.

Bartl Erzsébet orgonahangversenye lesz templomunkban jövő vasárnap, szeptember 22-én este 7 órától. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Előre hirdetjük, hogy szeptember 24-én, kedden, Szent Gellért püspök ünnepének a napján, este ¼ 8-kor lesz szentmise templomunkban az espereskerület papságának a részvételével. 17 órakor nem lesz szentmise!

„Mindenki születésnapja” mottóval országos jelentőségű életpárti séta és ünneplés lesz szeptember 21-én, szombaton. A menet du. 2 órakor indul Budapesten az Erzsébet térről és a Lánchídon keresztül haladva a Tabánba érkezik majd. Családbarát alkalom lesz ismert felszólalókkal, művészekkel, a végén pedig rengeteg születésnapi tortával. A szervezők bíztatnak mindenkit, hogy vegyenek részt ezen az eseményen családtagjaikkal együtt, hiszen lehet, hogy ez a délután is életeket menthet.

A Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozat keretén belül véradásra hívnak mindenkit a szervezők a Központi Papnevelő Intézet épületébe (1053 Budapest, Papnövelde utca 7.) szeptember 27-én, pénteken déltől este 6 óráig. Aki teheti, éljen ezzel a lehetőséggel!


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

TAKI:

Az aktuális rejtvény a következő vasárnapi 9-es szentmisére, amit a gyerekek a mise kezdete előtt dobhatnak be a szentély előtt kihelyezett dobozba: TAKI

GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN:

Megjelent plébániánk újságjának, a Gellértesítő Magazinnak nyári száma, ami digitálisan itt olvasható: GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy templomunk környékén fizetős a parkolás hétköznaponként reggel 8 és este 6 óra között. Ne feledkezzünk meg a parkolási díj fizetéséről! Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

Imádság a békéért: szeretnénk, ha egy hónap minden napjára lenne valaki, legalább egy ember, aki vállalja, hogy minden hónap azon napján különösen is imádkozik a békéért. Aki vállalkozik erre, egy táblázatba írhatja be a nevét az adott napra: IMÁDSÁG A BÉKÉÉRT

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései