ÉVKÖZI 22. VASÁRNAP

EVANGÉLIUM:

Mk 7,1-8.14-15.21-23: Abban az időben összegyűltek Jézus köré a farizeusok és néhány írástudó Jeruzsálemből. Látták, hogy egyik-másik tanítványa tisztátalan, vagyis mosatlan, kézzel eszi a kenyeret. A farizeusok és általában a zsidók ugyanis nem esznek addig, amíg meg nem mossák a kezüket könyékig, így tartják meg az ősök hagyományait. És ha piacról jönnek, addig nem esznek, míg meg nem mosakszanak. S még sok más hagyományhoz is ragaszkodnak: így például a poharak, korsók, rézedények leöblítéséhez. A farizeusok és írástudók tehát megkérdezték: „Miért nem követik tanítványaid az ősök hagyományait, miért étkeznek tisztátalan kézzel?” Ezt a választ adta nekik: „Képmutatók! Találóan jövendölt rólatok Izajás, amint írva van: »Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem. Hamisan tisztelnek, olyan tanokat tanítván, amelyek csak emberi parancsok.« Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.”
Majd ismét magához szólította a népet, és így szólt: „Hallgassatok rám mindnyájan, és értsétek meg: Kívülről semmi sem kerülhet be az emberbe, ami beszennyezhetné. Hanem ami belőle származik, az teszi az embert tisztátalanná. Mert belülről, az ember szívéből származik minden gonosz gondolat, erkölcstelenség, lopás, gyilkosság, házasságtörés, kapzsiság, rosszindulat, csalás, kicsapongás, irigység, káromlás, kevélység, léhaság. Ez a sok rossz mind belülről származik, és tisztátalanná teszi az embert.

HIRDETÉSEK:

A héten elsőpéntek lesz. Gyóntatás lesz a reggeli szentmise után, az esti szentmise előtt fél 5-től, valamint az esti szentmise alatt is. Az egésznapos csendes szentségimádás mellett este 8-tól 9-ig elsőpénteki közösségi, vezetett szentségimádás is lesz a kápolnában az őrmezői közösség közreműködésével. Erre, attól függetlenül, hogy az alkalmat plébániánk egy konkrét közössége vezeti, természetesen mindenkit szeretettel hívunk és várunk!

Az ünnepélyes Szentlélek-hívó (Veni Sancte) tanévnyitó szentmisét jövő vasárnap, szeptember 8-án 9 órakor tartjuk templomunkban. Erre a szentmisére szeretettel hívjuk és várjuk plébániánk minden hitoktatóját és közösségvezetőjét, akik a szentmise keretében ünnepélyes áldásban részesülnek majd, illetve várjuk a ministránsokat, a cserkészeket és a családokat gyermekeikkel együtt.

A tanévnyitó Veni Sancte szentmise gitáros lesz. A kórusba szeretettel hívjuk és várjukaz énekelni szerető, és/vagy hangszeren játszó gyermekeket, fiatalokat és idősebbeket egyaránt, akik vállalják, hogy részt vesznek a kórus próbáin is. A kórus minden hónap 3. vasárnapján énekel és zenél a 9-es szentmisén. Jelentkezni személyesen Börcsök Árpád diakónusnál lehet, vagy a plébániai irodában vagy a központi e-mail címünkön: [email protected]

Szeptember 8-tól a vasárnapi 9-es szentmisék után ismét tartunk agapét a nagyteremben, vagy jó idő esetén a templomkertben. Szeretettel várjuk azok jelentkezését, akik szívesen segítenének ezeknek az agapéknak az előkészítésében, illetve utána az elpakolásban. Ez a szolgálat egy embernek vagy családnak havi 1 alkalmat jelent vasárnap reggel 8 órától. Most főként olyan jelentkezőre lenne szükségünk, aki minden hónap 2. vasárnapján tudna segíteni.Jelentkezni a sekrestyében vagy Földesi Eszternél, az agapék koordinátoránál lehet.

Az új tanévben ismét lesz gitáros dicsőítő szentségimádás a kápolnában minden hónap 1. és 3. hétfőjén a du. 5 órai szentmise után fél 7-ig. Ezután pedig az imacsoportoknak lesz imaalkalma. Szeretettel várjuk a már működő imacsoportokat. Imre atya ebben a tanévben új imacsoportot is indít „imaiskola” címmel, melybe szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnének fejlődni az imádságban különböző imamódokat kipróbálva, és akik vállalják, hogy az alkalmakon rendszeresen részt vesznek. Az imaiskola első alkalma október 7-én hétfőn lesz este fél 7-től. Jelentkezni a sekrestyében lehet vagy Imre atyánál személyesen ([email protected]).

Az új tanévben ismét beindulnak közösségeink és plébániai hittancsoportjaink, melyekbe várjuk a jelentkezőket. Jelentkezni a sekrestyében lehet vagy az adott csoport vezetőjénél, vagy a megadott e-mailcímen.

  • Ismét lesz heti hittanóra ovisoknak és 1. osztályosoknak Ági néni vezetésével keddenként du. 5 órától. Az első alkalom szept. 17-én kedden du. 5 órakor lesz.
  • Az elsőáldozásra készülő 3. és 4. osztályos gyermekeknek ebben a tanévben Dani atya tart egyéves felkészülést, két csoportban: az egyik csoport alkalmai hétfőnként lesznek du. 5 órától, a másik csoporté pedig csütörtökönként du. 4 órától. Az első alkalmak a szeptember 30.-ai héten lesznek, az elsőáldozás pedig majd 2025 tavaszán.
  • Idén ismét lesz bérmálkozási felkészítő is, melyre Imre atya várja szeretettel a 9. osztályos, vagy idősebb fiatalok jelentkezését. Az alkalmak keddenként este 6 órától lesznek, az első alkalom október 1-jén. A bérmálás 2025 tavaszán lesz.
  • Az általános iskolás gyerekeket a ministráns csapatba, illetve a cserkészetbe várjuk. A ministránsgyűlések továbbra is péntekenként lesznek az esti szentmise után ¾ 6-tól 7 óráig. Az új jelentkezőket is ekkorra várjuk. A cserkészcsapat új őrseibe a 2., illetve 3. osztályt kezdő fiúknak és lányoknak lehet jelentkezni.
  • A középiskolás, egyetemista, illetve idősebb fiatalok részére több ifjúsági csoport is működik plébániánkon, kérjük az újonnan érdeklődő fiatalokat, hogy Dani atyánál, illetve Imre atyánál jelentkezzenek!
  • Az idei tanévben is lesz felnőtt hittan (bibliaóra), melyre Imre atya szeretettel várja a 18 évnél idősebb felnőtteket. Az alkalmak – a tavalyi évtől eltérően – idén csütörtökönként lesznek az esti szentmise és szentségimádás után, 6-tól 7 óráig. Az első alkalom szeptember 12-én, csütörtökön lesz.    

Imre atya várja azon felnőtt testvérek jelentkezését, akiknek korábban elmaradt az elsőáldozásuk és/vagy a bérmálkozásuk és most szeretnék ezt pótolni, vagy most érdeklődnek a katolikus hit és Egyház iránt és szeretnének megkeresztelkedni. Amennyiben többen is jelentkeznek, csoport indul majd számukra október elejétől, melynek alkalmai hétfőnként lesznek este 8 órától. Ha valakinek van olyan ismerőse, aki még nem jár közénk, de érdekelné egy ilyen lehetőség, bátran szóljunk neki erről a csoportról.

Felnőttek számára több közösség is működik plébániánkon, melyekhez lehet csatlakozni. Ezekről jövő hétvégén adunk majd bővebb információt.

A templomunkban hosszú évek óta rendszeresen szolgáló, komoly egyházi műveket éneklő Carmine Celebrat Kórus most hétfőtől ismét megkezdi a próbák tartását, amik minden hétfőn és csütörtökön lesznek este 6-tól ½ 9-ig az altemplomi Boldog Özséb teremben. A kórus szeretettel várja az énekelni vágyó új tagokat!

Képviselőtestületi ülést tartunk a plébánián szeptember 9-én hétfőn este 6 órától. Minden testületi tag megjelenésére számítunk!

Plébániánk cserkészcsapata, az 1049-es Márton Áron Cserkészcsapat szeretettel várja a második osztályt kezdő fiúk és lányok jelentkezését a szeptemberben induló őrsökbe. További információt kapni és jelentkezni itt lehet: JELENTKEZÉS A CSERKÉSZETRE


LITURGIKUS REND:

Az aktuális heti liturgikus rend templomunkban: Liturgikus rend

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK:

Plébániánk eseménynaptára, melyben megtalálhatók a különböző közösségi programok, itt tekinthető meg: Plébániai eseménynaptár

GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN:

Megjelent plébániánk újságjának, a Gellértesítő Magazinnak nyári száma, ami digitálisan itt olvasható: GELLÉRTESÍTŐ MAGAZIN

ÁLLANDÓ HIRDETÉSEINK:

Szeretettel tájékoztatunk mindenkit, hogy templomunk környékén fizetős a parkolás hétköznaponként reggel 8 és este 6 óra között. Ne feledkezzünk meg a parkolási díj fizetéséről! Részletek: parkolas.ujbuda.hu

Szeretettel ajánljuk midendenkinek a figyelmébe plébániánk adok-veszek Facebook csoportját, a „Szent Gellért Plébánia Aprót”, melyet a ZöldGellért teremtésvédelmi csoportunk azzal a céllal hozott létre, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig itt olvasható.

Imádság a békéért: szeretnénk, ha egy hónap minden napjára lenne valaki, legalább egy ember, aki vállalja, hogy minden hónap azon napján különösen is imádkozik a békéért. Aki vállalkozik erre, egy táblázatba írhatja be a nevét az adott napra: IMÁDSÁG A BÉKÉÉRT

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye hasznos honlapot működtet bizdramagad.hu címen, amely segítséget kíván nyújtani mindenkinek, aki a családi élet, a párkapcsolat, a szexualitás vagy a gyermeknevelés terén problémákkal küszködik. Szeretettel ajánljuk ezt a honlapot és szolgálatot minden érdeklődőnek!

RÉGEBBI HIRDETÉSEINK (ARCHÍVUM):

Plébániánk hirdetései