Évközi 26. vasárnap

Teremtésvédelem, Tűz és fény, templombúcsúk, rózsafűzér, szentségimádás, kerékpártúra, változás a liturgiában

A mai napon, a most kezdődő Teremtés hetéhez kapcsolódva, du. 3 órai kezdettel Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docense tart online előadást a teremtésvédelem fontosságáról, ami plébániánk honlapján keresztül hallgatható meg.

A Teremtés hete kapcsán plébániánk létrehozott egy adok-veszek Facebook csoportot „Szent Gellért Plébánia Apró” néven azzal a céllal, hogy segítsük a számunkra feleslegessé vált tárgyak új helyre kerülését, s egyben a Föld zöldebbé tételét. A csoporthoz lehet jelentkezni, bővebb információ pedig honlapunkon található. Szintén a Teremtés hetéhez kapcsolódóan új kerékpártárolókat helyeztünk el plébániánk kertjében. Egyelőre 10 db. kerékpárnak készült hely, de a későbbiekben további tárolókat szeretnénk kihelyezni.    

Hétfőn, szeptember 28-án, este 7 órától Tűz és Fény dicsőítő szentségimádás lesz templomunkban, de a járványhelyzet miatt most sajnos csak azon 65 éven aluli testvéreink részére, akik előzetesen regisztráltak az eseményre. Aki nem regisztrált, – a nagy tömeg elkerülése végett – sajnos nem áll módunkban beengedni.   

Kedden, szeptember 29-én, 19 órakor lesz az Albertfalvi Szent Mihály templom búcsús szentmiséje, pénteken, október 2-án 10 órakor pedig a Gazdagréti Szent Angyalok templom búcsúja. Ha időnk engedi, vegyünk részt minél többen ezeken az ünnepi szentmiséken!

Októberben, a Szűzanya hónapjában minden nap közösen imádkozzuk a rózsafüzért templomunkban az esti szentmise előtt fél órával.

Istennek hála, pénteken ki tudtuk helyezni az Oltáriszentséget a szentségi kápolnában szentségimádásra, mivel egész napra voltak jelentkezők, akik vállalták a szentségőrzést. Mindenkinek szívből köszönjük a szolgálatát! A hátsó asztalra kihelyeztük a következő lapokat, melyeken hétről-hétre fel lehet iratkozni péntekenként legalább fél óra szentségimádásra. Most pénteken, október 2-án elsőpéntek lesz, így az utolsó órában, este 8-tól 9-ig vezetett szentségimádás lesz a Rózsafüzér társulat vezetésével. Elsőpénteken már az esti mise előtt, 16 órától is lesz gyóntatás. 

A pénteki szentségimádásokon kívül vezetett, kb. fél órás szentségimádást tartunk templomunkban minden kedden és csütörtökön is az esti szentmisék után.

Szombaton, október 3-án tartjuk őszi szentendrei kerékpártúránkat. Szeretettel várunk mindenkit 6 éves kor felett. Jó állapotú és kellően felszerelt kerékpár, sisak, esőkabát, hideg enni- és innivaló, valamint a járványhelyzetre való tekintettel maszk és kézfertőtlenítő legyen mindenkinél! Indulás fél 9-kor a templom elől.

Októbertől egy kisebb, de fontos liturgikus változást szeretnénk bevezetni templomunkban: egységben a római liturgia hivatalos formájával, amit a világ többi országában és sok magyarországi templomban is gyakorolnak, mi is állni fogunk a szentmise elejétől kezdve egészen a kezdő könyörgés végéig, vagyis az „Uram, irgalmazz” (Kyrie) és a „Dicsőség” (Gloria) énekek alatt is. Ezek az énekek ugyanis könyörgő és dicsőítő himnuszok, melyeken keresztül mély tisztelettel fordulunk Istenünk felé. Ezt a mély tiszteletet sokkal jobban és őszintébben fejezi ki az álló testtartás, mint a kényelmes ülés. Természetesen, ha valakinek kora vagy egészségi állapota miatt nehezére esik a hosszabb állás, továbbra is leülhet ezen énekek alatt, illetve abban az esetben is leülhetünk, ha ünnepélyes énekkari misén a megszokottnál jóval hosszabbak ezek a tételek.