Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia
Egyéb

Házi feladat nyárra

…hogy teljes értékű legyen a vakáció

Az olaszországi Fermóban található Don Bosco Iskolaközpont tanára egy listát állított össze a nyárra tanítványainak, milyen házi feladatokat kell megoldaniuk a gyerekeknek a nyári szünetben. Ez a lista azonban nem a szokványos leckéket tartalmazta, hanem többet, jobbat, igazibbat. A vidám, teljes élet hozzávalóit!

Íme a lista:

  1. Reggelente néha sétáljatok ki a természetbe teljesen egyedül, és – azokra a dolgokra gondolva, amiket a legjobban szerettek az életben – legyetek boldogok!
  2. Próbáljátok meg használni az összes olyan új kifejezést, amit a tanév során tanultál: minél több dolgot tudtok kifejezni, annál több mindenre tudtok gondolni; és minél több dologra tudtok gondolni, annál szabadabbak lesztek!
  3. Olvassatok annyit, amennyit csak tudtok! Olvassatok, mert a nyár kalandokat és álmokat inspirál, ha olvastok, úgy fogjátok érezni magatokat, mint a fecskék repülés közben. Olvassatok, mert ez a lázadás legjobb elérhető formája számotokra.
  4. Kerüljetek mindent, amiktől rosszul vagy üresnek érzitek magatokat; keressetek ösztönző helyzeteket és olyan barátok társaságát, akik gazdagítanak, megértenek titeket, és olyannak fogadnak el, amilyenek vagytok.
  5. Ha szomorúak vagytok vagy féltek, ne aggódjatok: a nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja az ember lelkét! Vezessetek naplót arról, hogyan érzitek magatokat.
  6. Táncoljatok! Szégyenkezés nélkül! A nyár egy tánc, és bolondság nem részt venni benne.
  7. Legalább egyszer nézzétek meg a napfelkeltét! Maradjatok csöndben, és lélegezzetek! Csukjátok be a szemeteket, legyetek hálásak!
  8. Sportoljatok sokat!
  9. Ha valaki elbűvöl titeket, mondjátok meg neki, olyan őszintén és kedvesen, amennyire csak tudjátok! Nem számít, hogy megérti-e, vagy nem.
  10. Nézzétek át füzeteiteket: minden szerző és minden gondolat esetében tegyetek fel kérdéseket, és vonatkoztassátok arra, ami veletek történik!
  11. Legyetek boldogok, akár a napsütés, és megszelídíthetetlenek, akár a tenger!
  12. Ne káromkodjatok! Mindig legyetek udvariasak és kedvesek!
  13. Nézzetek filmeket szívszorító párbeszédekkel eredeti nyelven, hogy javítsátok nyelvtudásotokat és képességeteket az álmodásra. Ne engedjétek, hogy a film az utolsó képkockával véget érjen!
  14. Álmodjatok arról, milyennek kellene lennie és milyen lehet az életetek: törekedjetek arra, hogy soha ne adjátok fel, és tegyetek meg mindent, hogy álmaitokat kövessétek!
  15. Viselkedjetek rendesen!

A Magyar Kurír cikkéből rövidítette hogy ide elférjen  és a magyar viszonyokra átírta: Pulai Zsolt

Címlapkép: Pixabay. A cikk megjelent a Gellértesítő Magazin 2018 évi Úrnapi számában.

Vélemény, hozzászólás?