Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia
Templom

Augusztus 20.

Szent István Király Ünnepén a Szent István-bazilika előtti téren szent­misével és körmenettel emlékezünk meg első Szent Királyunkról.

Óh dicsőséges Szent Jobb kéz melyre magyar óhajtva néz.

Részvételünkkel, közös imádságunkkal és énekünkkel járuljunk hozzá egyházi és nemzeti ünne­pünk méltó megtartásához.

Külön jegy nincs. 14.00-tól – biztonsági átvizsgálást követően – érkezési sorrendben foglalhatják el a helyeket a hívek a kijelölt szektorokban.

Program:

  • 9:00 órakor a Szent Jobb Ünnepélyes elhelyezése a Bazilika szentélye előtt
  • 10:00 órakor a Bazilika búcsújának Ünnepi püspöki miséje
  • 13:00-kor a Bazilikát biztonsági okok miatt bezárják
  • 15:00 Az ünnepi műsorban fellép többek között: Bakos-Kiss Gábor (Nemzeti Színház színművésze), a Csillagszemű Táncegyüttes,Mohos Gábor esztergomi-budapesti segédpüspök, dr. Versegi Beáta szerzetesnővér, és a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium kamaraegyüttese.
  • 17:00 órakor a Bazilika előtti téren Szent István napi ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet (A szentmisét bemutatja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival és a körmenetet vezeti Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, érsek.)

Forrás: programturizmus, Mária Rádió hírlevele

A szentmisék rendje templomunkban: de. 9 és 11 óra. Ezen a napon templomunkban nincs esti szentmise!

A 11 órai szentmise után a Szent Istvánról nevezett litánia keretében megkoszorúzzuk szoborkertünkben Első Szent Királyunk mellszobrát.

A szent Jobb körmenet története Mária Terézia hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után Raguzából visszaszerezte a Szent Jobbot, melyet nagy pompával Budára szállították. Itt az Ereklyét az Angolkisasszonyok gondjaira bízta a királynő, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését. Az 1800-as évek elejétől a budavári palota Zsigmond-kápolnájában az udvari vár plébános gondjaira volt bízva, ahol 1944-ig volt látható.
A Bach korszaktól 1944-ig minden év augusztus 20-án a Budavári Palota Udvari Várplébániájától a Nagyboldogasszony templomig haladt a menet. A II. világháború után az Amerikai Katonai Misszió három tagja hozta vissza Magyarországra, az 1945. augusztus 20-i körmenetre. Ekkor a pesti Ferences templomtól a Bazilikáig vonult a több százezres körmenet.
Ezt követően még kétszer tartottak körmenetet Budapest utcáin Mindszenty József bíboros hercegprímás vezetésével, majd 1948-tól negyven éves kényszerű szünet következett. 1989-től ismét évről évre elindul Szent István napján a könyörgőkörmenet. (Forrás: a Szent István-bazilika honlapja)

Címlapon a 2018-as körmenetről készült kép. A fotós Szilvásiné Marika volt. Köszönjük!