Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia
Templom

Koncert

December 17-én vasárnap 16:00-kor a Magyar Vöröskereszt Canterio Kórusa lép fel a Szent Gellért-templomban.

Akik ismerik a kórust, számukra nem ismeretlen a „Canterino karácsonyi hangulat”. A mostani koncerten számos ismert karácsonyi dal mellett különlegességekkel is kedveskednek a közönségnek.

Műsoron:

  • Charpentier: Te Deum
  • Farkas Ferenc: Áldott éj
  • Középkori cantio: Alle psallite
  • Cervera: Betlehem éjjelén
  • Bárdos Lajos: Karácsonyi bölcsődal
  • Daróczi Bárdos Tamás: Mostan kinyílt
  • Bárdos Lajos: Adjunk hálát
  • Angol carol: Greensleeves
  • Leontovich: Ring christmas bells
  • Arbeau: Ding, dong
  • Mozart: Koronázási mise Credo tétele
  • A szeleknek élénk szárnyán
  • Mennyből az angyal

Ha szeretné, jelezze ezen a LINK-en, hogy ott lesz.

A Bartók Béla Kamarakórust 1948-ban alapították a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete égisze alatt, azóta aktív résztvevője a magyarországi kóruséletnek. 1980-1994 között az együttest Csík Miklós karnagy vezette nagy sikerrel. Ebben az időszakban a kórus számos fesztiválon és versenyen mérettette meg magát külföldön és hazánkban. 1994-2002 között Király Miklós karnagy állt a kórus élén. Ehhez az időszakhoz nagy sikerű koncertturnék kapcsolódnak, Franciaországban, Szlovákiában és Romániában. 2002-ben Závori Erika vette át a kórus irányítását, s 2010-ig (kislánya megszületéséig) nagy lelkesedéssel és fiatalos lendülettel vezette a kórust. 

A kórusnak korábban otthont adó művelődési ház megszűnése miatt új lehetőségeket keresve a Magyar Vöröskereszt biztosított új próbahelyet számukra. Az énekkar 2006. decembere óta Canterino kórus néven folytatja tevékenységét. 

Az énekkar számos kulturális rendezvény állandó résztvevője: minden évben fellép a Magyar Nemzeti Galéria hangversenysorozatán, és megrendezi karácsonyi koncertjét. A közösségi élet aktív, a kórus részt vesz tagjai esküvői szertartásán, és kórustáborokat, külföldi vendégszerepléseket szervez. A jelenleg vegyeskarként, 30 fő körüli létszámban működő együttes legnagyobb külföldi sikerét, egy Ezüst Diplomát 2006 nyarán érte el az olomouci nemzetközi kórusversenyen. A fesztivál külföldi kapcsolatok építésére is lehetőséget adott. A számos versenymeghívásnak anyagi lehetőségeiket figyelembe véve igyekszik eleget tenni az együttes. 

2010 januárja óta a kórust Mózes Margit vezeti, aki az Új Budai Alma Mater Általános Iskola ének-zene tanára, az iskola Calippo Gyerekkarának megalapítója. Énekelt a Musica Nostra női karban, melynek művészeti vezetője dr. Mindszenty Zsuzsánna, emellett alkalmi karnagya a Poézis együttesnek, melynek művészeti vezetője Kákay István. 

A kórus dinamikusan fejlődik, évről évre új tagokkal gazdagodik, így a kamarakórus jelzőt kinőve, vegyeskarrá fejlődött. A heti találkozások mellett – amelyek nem csupán egy-egy próbát, hanem megnyugvást, feltöltődést jelentenek a tagok számára – a kórus sok-sok közös programot szervez (kirándulások, piknikezés, kórushétvégék, kórustáborok). Igazi baráti közösség kovácsolódott az évek alatt, amelynek tagjai bár különböző indíttatású, beállítottságú emberek, mégis összekapcsolja őket az éneklés szeretete, a Canterino kórus.

Forrás: a kórus facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?