Budapest-Kelenföldi Szent Gellért Plébánia
Plébánia iroda

Varroda Tanoda a Gellértben

Plébániánk november 9-én indítja varróiskoláját Tamási Ilona vezetésével. Az ötlet születéséről és a részletekről beszélgetünk Ilonával.

Gellértesítő: Mi adta a Varroda Tanoda ötletét?

Tamási Ilona: A nagytáborban egy beszélgetésből forrta ki magát ötletté a varrás tanítása.

 

G.M.: Honnan ez a név és mit jelent a tanoda?

T.I.: A nevét Lojzi atya találta ki, Gellért Varroda Tanoda örömmel fogadtam, mert frappáns és játékos. A tanoda arra utal, hogy itt valóban meg lehet tanulni a varrást.

 

G.M.: Kik jelentkezhetnek?

T.I.: A program két  korosztálynak hirdettük meg.

 

G.M.: A fiatalok körében 12 éves kortól minden héten csütörtökön 17:00-tól 18:00-ig lehet jönni.

T.I.: Minden alkalommal mást készítünk. Ezért bármikor be lehet kapcsolódni. A nagyobbaknak csütörtökön 18:00-tól 20:30-ig lesznek a foglalkozások.

 

G.M.: Mit lehet tanulni?

T.I.: Alapvetően varrást tanulhat, aki eljön. Itt apró termékeket készítünk, mint például telefontartó, telefontöltő, telefon kitámasztó, tűpárna, ajtó kitámasztó, lezser karkötők, lakásba illetve ünnepi alkalomra készített díszek. Hasznos tárgyak, amit boldogan használ az ifjúság vagy megajándékoz vele valakit. Mindeközben észre sem veszi, de már a varrás alapjainak nagy részét elsajátította a munka izgalmában játékosan. A felnőttek és a fiatal felnőttek körében egy havi blokkból álló komolyabb varrásismeretet adó varró tanfolyamsorozatot hirdetünk maximum 6 főnek. Hat fő fölött nehezebb érdemi munkát végezni, ezért ez a korlátozás.

 

G.M.: A nagyobbak mit tanulhatnak?

T.I.: Itt a kéz és a gépi alapismeretek elsajátítása után egyszerű termékek készítése adja az első sikereket az első hónap végén (táska, ajtóstop, figura). Aki már tud varrni géppel, az a második hónapban is csatlakozhat, ha a férőhely engedi. A második hónapban szoknya készítése következik. Itt megtanulható a szabásminta kivétele, anyagválasztás szempontjai, szabás és a varrás. A harmadik hónaptól a csoport igény szerint megy tovább ruhakészítésre, vagy saját méretre szoknyát készít. Az ezt követő havi tervekben van még a nadrág, kosztümkabát, kötött-hurkolt termék (póló, ruha, pulóver) készítése.

 

G.M.: Mennyibe kerülnek a programok?

T.I.: Az 5 órakor kezdődő ajándék készítés költsége alkalmanként 500 Ft/fő. A 6 órakor kezdődő komolyabb varrótanfolyam teljes létszám esetén 5.000 Ft/fő/hó.

 

G.M.: Meddig tart majd?

T.I..: Iskolai tanítási időszakban folyik mindkét csoport munkája.

 

G.M.: Hol lesz ez helyileg?

T.I.: A Szent Gellért-plébánián az alagsori teremben.

 

G.M.: Hol és meddig kell jelentkezni?

T.I.: E-mailben a [email protected] címen kell jelentkezni Tamási Ilonánál. A határidő november 9.

Vélemény, hozzászólás?